CinePOLSKA. Zilele Filmului Polonez la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.03.2016 18:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

# CinePOLSKA se desfaşoara in perioada 24-26 martie 2016, la Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran” (adresa: Bd. Vasile Parvan nr. 4A);
# Proiecţiile incep la ora 18.00, iar intrarea este libera;
# Filmele au subtitrare in limba romana;
# Timişoara este unul dintre cele şapte oraşe din Romania in care vor fi organizate proiecţiile CinePolska alaturi de Braşov, Galaţi, Iaşi, Oradea, Targu Mureş şi Cluj.

Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfaşoara proiecţiile din cadrul CinePOLSKA, cand spectatorii din Timişoara pot vedea unele dintre cele mai bune filme recent produse in Polonia. Proiecţiile incep pe 24 martie şi se desfaşoara la Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran”.

„Majoritatea filmelor prezentate in cadrul ediţiei din acest an a CinePOLSKA infaţişeaza poveşti reale. Privindu-le, poţi cunoaşte evenimente puţin cunoscute din istoria Poloniei şi Europei, dar şi oameni care au participat la ele.” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizeaza CinePOLSKA.

CinePOLSKA incepe pe 24 martie, la ora 18, cu filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care in anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forţele proprii, bazele unui program de transplant de inima in Polonia.
Filmul, realizat in stil hollywoodian de tanarul regizor Łukasz Palkowski, a obţinut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
 
Proiecţia de filme artistice poloneze de la Timişoara este un bun prilej pentru a vedea şi una dintre cele mai importante superproducţii poloneze din ultimii ani - „Varşovia 44” -, povestea epica a unei generaţii de tineri care in perioada Poloniei aflate sub ocupaţie germana au participat la Revolta de la Varşovia din anul 1944.
Regizorul Jan Komasa, in varsta de doar 34 de ani, şi-a luat o sarcina foarte grea, şi anume aceea de a intra in dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul” lui Andrzej Wajda.
Filmul lui Komasa se adreseaza publicului tanar de astazi şi vorbeşte despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine şi o muzica familiara spectatorului contemporan.
 
CinePolska se incheie pe 26 martie o comedie pe care criticii o compara cu „ciocolata amara”.
„Cetaţeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor şi regizor, rade de mitologia istorica a Poloniei.
Stuhr insuşi, interpretand rolul principal al cetaţeanului obişnuit, „cenuşiu”, care se strecoara printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uita la polonezi cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisa. Provoaca şi anima.
Filmul a obţinut anul trecut doua premii la Festivalul International de Film Comedy din Cluj: pentru Cel mai bun film si pentru Cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.
 
Proiecţiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Arta Cinematografica, in colaborare cu Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran” din Timişoara.
 
In program:
24.03.2016, ora 18.00
DUMNEZEII / Bogowie
Polonia, 2014, 115 min.
Regia: Łukasz Palkowski
Scenariul: Krzysztof Rak
Distribuţia: Tomasz Kot, Magdalena Czerwińska, Piotr Głowacki, Kinga Preis ş.a.
subtitrare in limba romana
Un film despre viaţa profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inima in Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a indraznit sa lupte cu un tabu moral, cultural şi religios, transplantul de inima fiind perceput ca un act impotriva naturii.
„In biografia lui Zbigniew Religa - „Dumnezeii” -, premiata cu „Leul de aur” la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, cel mai mult surprinde curajul de a vorbi cu uşurinţa şi ironie despre chestiuni de viaţa şi moarte. Foarte buna s-a dovedit a fi ideea de a privi ţara paralizata de legea marţiala prin ochii unui chirurg intors din America, nevoit sa faca faţa neputinţei, uraţeniei şi mentalitaţii incorsetate din acea perioada.” - Janusz Wróblewski, „Polityka”
 
25.03.2016, ora 18.00
VARŞOVIA 44 / Miasto 44
Polonia, 2014, 122 min.
Regia şi scenariul: Jan Komasa
Distribuţia: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski ş.a.
subtitrare in limba romana
Anul 1944, Varşovia sub ocupaţie germana. Stefan, un tanar in varsta de 18 ani, munceşte pentru a-şi intreţine mama şi fratele mai mic. Atunci cand comandamentul Armatei Poloneze decide sa porneasca atacul impotriva germanilor slabiţi, care se retrageau spre Vest, Stefan se alatura mişcarii alaturi de iubita şi prieteni. Deşi in primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, dupa 63 de zile de lupta aceştia capituleaza in faţa germanilor.
„Varşovia 44” nu poate evita comparaţia cu „Canalul”, filmul legendar al lui Andrzej Wajda, din anul 1957. „Canalul”, insa, este de mult timp privit ca aparţinand clasicului, nu numai in cinematografia poloneza, ci şi mondiala. De asemenea, filmul lui Wajda pune intrebari cu privire la sensul aderarii la idealuri, chiar şi in faţa unei infrangeri inevitabile. Komasa, in schimb, a renunţat in mod conştient la acestea in favoarea unei imagini mai ample a luptelor din oraş. Dar asemeni „Canalului”, a construit o viziune asupra Revoltei pentru generaţiile viitoare, astfel incat contemporanii sa asocieze revolta din 1944 cu „Varşovia 44”. - Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”
 
26.03.2016, ora 18.00
CETAŢEANUL / Obywatel
Polonia, 2014, 100 min.
Regia şi scenariul: Jerzy Stuhr
Distribuţia: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos, Sonia Bohosiewicz ş.a.
subtitrare in limba romana
Jan Bratek este implicat intr-un accident tragic in faţa televiziunii poloneze chiar inainte sa soseasca preşedintele. In timp ce este resuscitat, Jan halucineaza, retraindu-şi cei 60 de ani de viaţa in contextul istoric al Poloniei de dupa razboi. Astfel, copilaria, tinereţea şi maturitatea sa se impletesc cu diferitele sisteme politice ale ţarii, culminand intr-un final surprinzator.
„Jerzy Stuhr rade de toţi. De cei de dreapta şi de cei de stanga. De biserica şi de laici. De Securitate şi de Solidaritatea. De carierişti şi de combinatori. Şi chiar de Televiziunea Poloneza. Se uita la polonezi şi la istoria lor cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisa. Provoaca, dar şi anima. Incurajeaza la un pic de autocritica, dar şi la detaşare”. - Dagmara Romanowska, „OnetFilm”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.