Cinstire si inchinare la moastele Sfintei Filofteia la Catedrala Mitropolitana

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.01.2014 16:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - La iniţiativa Inaltpreasfinţitului Parinte Mitropolit Nicolae şi cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, cu prilejul praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi – hramul Catedralei mitropolitane – vor fi aduse spre cinstire şi inchinare moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Paraclisul arhiepiscopal din Curtea de Argeş, care vor fi insoţite de Inaltpreasfinţitul Parinte Arhiepiscop Calinic al Argeşului şi Muscelului.
Cu acest prilej, Inaltpreasfinţitul Parinte Mitropolit Nicolae a invitat ierarhii din cadrul Mitropoliei Banatului, pe Inaltpreasfinţitul Parinte Arhiepiscop Timotei al Aradului şi pe Preasfinţitul Parinte Episcop Lucian al Caransebeşului sa participe la Sfanta Liturghie din ziua praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi, informeaza Arhiepiscopia Timisoarei.
Credincioşii se vor putea inchina la sfintele moaşte incepand cu seara zilei de 29 ianuarie, in ziua praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi, precum şi in dimineaţa zilei de 31 ianuarie.

Programul liturgic al Catedralei mitropolitane cu prilejul hramului Sfintilor Trei Ierarhi

Miercuri, 29 ianuarie
ora 19:00 – Vecernia cu Litie
ora 21:00 – Utrenia
Joi, 30 ianuarie
ora 7:30 – Taina Sfantului Maslu
ora 8:30 – Acatistul Sfintilor Trei Ierarhi
ora 9:30 – Sfanta Liturghie Arhiereasca
ora 16:30 – Acatistul Sfintei Mucenite Filotea
ora 17:00 – Vecernia
ora 18:00 – Concertul Corului Catedralei mitropolitane
Vineri, 31 ianuarie
ora 7:00 – Utrenia
ora 8:30 – Acatistul Sfintei Mucenite Filotea
ora 9:30 – Sfanta Liturghie Arhiereasca
***
Sfanta Muceniţa Filofteia, in limba greaca - iubitoare de Dumnezeu, este una din sfintele muceniţe care sunt amintite pe teritoriul Romaniei.
Sfanta Muceniţa Filofteia s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea in apropiere de oraşul Tarnovo (Veliko Tarnovo din Bulgaria de astazi), capitala Ţaratului (romano-)bulgar, intr-o familie de ţarani, informeaza Wikipedia.
Dupa ce mama sfintei a murit, tatal ei s-a insurat a doua oara. Mama vitrega nu a iubit-o pe Filofteia, astfel ca o batea şi o certa, parand-o tatalui ei ca şi acesta sa o certe.
Cu toate acestea, tanara fecioara nu se oprea din infaptuirea binelui comunitar şi le imparţea saracilor şi flamanzilor hainele ei şi mancarea pe care mama vitrega i-o dadea ca sa o duca la ţarina tatalui ei.
Afland de acţiunile ei şi vazand ca le imparţea saracilor, tatal ei este biruit de manie şi uitand dragostea parinteasca, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucand-o de cosiţe ca sa o bata pana ce se va linişti.
Dar, nemaifiind stapan pe el, a aruncat in ea cu toporul pe care-l avea la brau şi, lovind-o, a ranit-o la un picior. Iar din aceasta rana sfanta a murit pe loc.
Sfanta era in varsta de doisprezece ani cand a murit.
Arhiepiscopul impreuna cu mai-marii cetaţii, şi cu popor mult, au alergat cu faclii şi cu tamaie şi cu rugaciuni, şi vazand sfantul trup stralucind cu acea lumina dumnezeiasca, s-au minunat cu toţii.
Apoi au incercat, impreuna cu arhiepiscopul, sa ridice trupul sfintei şi o duca in cetate. Dar n-au putut nici sa-l mişte, aşa incat s-au inspaimantat cu toţii.
Pentru a o putea ridica, tatal ei şi cei care il ajutau au inceput sa numeasca ţarile, manastirile, bisericile de peste Dunare şi cele de acea parte a Dunarii.
Cum s-a numit Biserica Domneasca cea din Targul Argeşului, trupul ei a devenit mult mai uşor, iar oamenii au trimis scrisoare lui Radu Voda, cel poreclit Negru (care zidise şi biserica).
Acesta, de cum a fost inştiinţat, a pornit indata cu mult alai, cu faclii şi cu tamaieri, mergand catre Dunare şi a adus sfintele ei moaşte in Ţara Romaneasca.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.