CITESTE si FUGI din ROMANIA!... CONDAMNATI la MOARTE de niste POLITICIENI si GUVERNANTI impotenti, idioti si indiferenti!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.08.2017 12:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Timisoara se afla in dificultate de a-si desfasura activitatea din cauza defectiunilor tehnice si a lipsei de materiale specifice, informeaza prof. dr. Marian Gaspar - şef Sectie Chirurgie Cardiovasculara şi prof. dr. Petru Deutsch şef Sectie Anestezie si Terapie Intensiva.

”In salile de operatie, clima speciala, laminara, veche de 22 de ani, nu mai functioneaza astfel ca temperatura ajunge la 26-29*C.
Temperatura in salile de operatie pe cord trebuie sa fie 18-20*C.
In aceste conditii, personalul medical transpira, crescand foarte mult riscul de infectii, prin transpiratia care cade in campul operator.
La fel pentru pacienti, disconfortul duce la vasodilatatie si pierderea de lichide prin transpiratie.
Este o problema veche, care a fost sesizata in repetate randuri atat conducerii Institutului, cat si Ministerului Sanatatii.
Acest tip de clima nu poate fi reparata si intretinuta de Firmele obisnuite care se ocupa de Climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru Salile de Operatii.
Acum cand temperaturiile sunt extrem de crescute, conditiile de operat sunt extrem de neplacute.
Aceeasi problema cu clima este si in Terapia Intensiva, unde pacientii dupa operatiile pe cord raman 1-2 zile si trebuie sa suporte temperaturi de 29*C” - spun cei doi specialişti de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara.

Aparatele de analize, ASTRUP, nu mai functioneaza in aceste conditii, aparatul fiind introdus in frigider pentru a face analizele speciale pacientilor.
Acolo este clima centralizata, renovata in urma cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenantei proaste, peste iarna inghetand instalatia.
In ciuda unui aparat de clima instalat in una din sali, temperatura este de nesuportat.

Din 2012, cand a fost finalizata cladirea C, unde sunt doua sali de operatie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spatiu pentru Sterizare, etajul III cu 30 de locuri, s-a cerut la fiecare Ministru, de la Nicolaescu şi Cepoiu, la Cseke şi Banicoiu, fonduri pentru dotarea salilor de operatie (mese chirurgicale, lampi operatorii, pompe de circulatie extracorporala, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar), pentru a opera in conditii mai bune.
De fiecare data, raspunsul a fost acelaşi: ca nu sunt bani sau promisiuni ca vor face tot ce se poate la rectificarea bugetara.

Salile de operatie noi, un etaj cu 30 de locuri pentru pacienti si noul spatiu pentru sterilizare au ramas tot goale, nefolosite.
La fel, lipsesc materialele specifice si medicamentele, cele cumparate din DRG: medicatie anestezica, heparina, protamina, antibiotice, seringi, pansamente, tot pe motiv ca nu sunt bani suficienti si s-au depasit fondurile pentru luna respectiva.

Pentru a opera pe cord, trebuie sa ai din toate materialele, unul daca lipseste cat de mic, o canula care costa cativa lei, nu se poate opera, subliniaza medicii.
In aceste conditii, numarul de operatii pe cord a scazut de la 4 pe zi, 830/an, cate s-au facut in 2009, la 600-700/an.

”Mereu auzim ca am depasit numarul de operatii alocate pe luna. Pacientii si urgentele nu vin dupa contractele cu Casa de Asigurari, ei vin pentru ca trebuie operati.
Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Interventionala, acolo unde vin urgentele, infarctele miocardice si sunt investigatii la pacientii cardiaci.
Nu sunt materiale suficiente. Exista liste lungi de asteptare pentru pacienti. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul functioneaza (pe care se lucreaza 16 ore pe zi, toti cardiologii) , iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile, venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru ca este pentru “Cercetare”!...
Sta nefolosit. Mai putin si iese din garantie”- spun medicii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara.

Saptamana aceasta, angiograful, singurul functional, a intrat in revizie, ramanand fara nici un aparat in activitate.
Pacientii cu infarct, urgentele cardiologice, fiind indrumate catre alte centre din tara, spre Bucuresti, Cluj, Tg. Mures sau Iasi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.