Civism cu… voie de sus: Tovarasi, asezati-va linistiti la locurile voastre!...

Scris de Timisoara Express | Publicat in 14.02.2016 23:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

de Gabriel Tusinean

Aceste cuvinte, rostite la mitingul din 21 Decembrie 1989, intr-o maniera mai mult decat spontana pentru limbajul de lemn al vremii, sunt parte a ultimului discurs rostit public de Nicolae Ceausescu.
Formula ar fi trebuit sa marcheze, intentionat sau nu, sfarsitul unui comportament specific epocii defuncte a comunismului: “civismul cu… voie de sus!”
Adanc inradacinat in psihicul societatii prin prisma celor prea multi ani de regim comunist, civismul a avut o regula de baza: orice vrei sa faci, sa fii sigur ca ai voie … “de sus”!
Si cu cat de mai sus venea aprobarea, cu atat era mai bine. Altfel, devenau implicite cuvintele deja mentionate “Tovarasi, asezati-va linistiti la locurile voastre!”
Si pentru ca merita mentionat, este de la sine inteles ca sensul cuvantului “orice” era supus si el aprobarii!
Dar nu nuantele vietii civice sub comunism o aduc dezbaterii aici, ci civismul actual, al anului 2016.

Cel care presupune ca timisoreanul de rand se implica in bunul mers al urbei, cel in care cetateanul colaboreaza, ajuta si de ce nu, verifica primaria…
Dar mai ales de diferenta dintre realitate si teorie!
Cand bati palma cu un mester pentru o lucrare ti se pare normal sa fi consultat permanent, sa fii intrebat si mai ales sa poti verifica parcursul lucrarii.
In fapt, e de bun simt!
Nimeni nu vrea sa plateasca un “meserias” care dupa ce bati palma cu el, face ce vrea pe banii tai, ba chiar se oftica ca-i ceri socoteala, ca n-a respectat intelegerea si-ti arunca-n fata ca esti “retrograd”, ca “asa-i moda la Barcelona”…

Situatia e la fel si cand vine vorba de primarie.
Dai bani pentru functionarea ei. Dai bani pentru investitiile primariei.
Platesti creditele primariei.
Primaria nu-ti face tie drumul sau trotuarul din fondurile ei proprii.
Primaria iti ia bani sa-ti faca! Unii bani ii dai in mod direct cand platesti impozitele.
Altii ii dai indirect, din impozitul pe salariu, sau din profitul firmei pe care o detii, sau din TVA-ul ce-l platesti la fiecare lucru cumparat.
Merita sa aruncati un ochi pe prima pagina din anexa 1 a bugetului pe 2016 pentru a va face o imgaine despre valoarea sumelor cu care contribuim.
Deci daca dam bani, e normal sa putem vedea ce se face cu banii nostri, e normal sa fim consultati, sa fim intrebati.
Legea, asa schioapa cum e, obliga primaria la treaba asta!
Si in definitiv, daca tot ti se iau bani fara sa fii intrebat, este si obligatia morala a primariei sa te informeze ce iti face cu banii, unde-i cheltuie, pe ce ii cheltuie si mai ales cum! Implicarea civica are nevoie de acest pas prealabil din partea primariei – sa te informeze.
Asta ar fi in mod concis, teoria!

Dar… acum vine realitatea, diferenta!
Ma uit la locatarul vremelnic de pe Loga 1, ce in teorie ne gestioneaza cu chibzuinta banii nostri intru viitorul urbei, si cu toata bunavointa nu-l pot desprinde de imaginea de maestru al civismului cu voie… “de sus”!
Dupa toata splendoarea retetei comuniste!
Manifestarea cea mai aproape de originalul comunist al “civismului cu voie de sus” pe care o puteti testa, este de departe in mediul virtual: primarul propune temele de dezbatere, primarul alege locul dezbaterii, primarul alege modul dezbaterii, primarul alege interlocutorii, primarul alege intrebarile, primarul ofera raspunsurile, primarul controleaza audienta, primarul alege subiectele pentru consultarea audientei, primarul stabileste prioritatile, primarul face informarea, primarul… primarul…
Noi trebuie doar sa stam linistiti la locurile noastre!
(Si sa ne platim constiincios darile la stat!)
In conditiile deja mentionate, cel putin in mediul virtual e greu a vorbi despre un eventual “civism” in alti termeni decat peiorativi!
Din pacate, situatia se manifesta si in afara mediului virtual, la nivelul intregii primarii.
Ai zice ca vrei sa devi un cetatean model, sa te implici, sa urmaresti, sa dezbati...
Dar descoperi destul de repede ca dorinta primarului de a controla totul a creat haos - schimbari dese de organigrama, conflicte cu angajatii, interpretari proprii si originale a legislatiei nationale dar si lipsa crunta de transparenta mult sub nivelul de dinainte de 2012 (cu parere de rau), ca simplu cetatean te demotiveaza si iti omoara in fasa orice urma de civism.
In definitiv, cum sa te implici cand cererile simple facute prin site-ul primariei sunt aruncate la gunoi fara ca cineva din primarie sa-ti raspunda?

Cum sa te implici civic ca simplu cetatean in activitatea primariei cand iti trebuie doua cereri consecutive pe legea 544 si 60 de zile sa afli informatii din cele mai banale?
Cum poti judeca, analiza, contribui la investitiile primariei cand spre exemplu din cele aproape 70 de investitii propuse pe anul acesta doar doua(kettő, два, zwei, duj) sunt prezentate public?
Ce motivatie poti avea ca cetatean de rand in a asista la sedintele de CL cand jumatate din hotarari sunt trecute de primar in regim de urgenta fara ca nici primarul sa poata explica de ce sunt urgente?
Singura sansa practica ce ne ramane, este sa urmarim presa, dar si aici e cu reguli. Informatiile,
sunt filtrate “sus” – primarul da voie ziaristilor ce sa afle, ce sa spuna, ce sa vada, ce sa pozeze.
Unora!
Ziaristii ce nu stau la locurile lor sunt blagosloviti cu orice ocazie prin formule de un adevarat lirism literar popular, revarsat uneori in valuri de furie proletara…
Ba mai nou primarul a devenit si ziarist, cu ziar propriu si sou propriu de televiziune…
A deturnat si panourile ce trebuiau sa ne anunte viata culturala din oras pentru a-si prezenta “realizarile”. 24 din 24, 7 zile din 7.

Ar mai fi o modalitate, pe cale de disparitie in PMT – dezbaterea publica.
Anul trecut un singur proiect major de investitii propus de PMT pentru Timisoara a beneficiat de acest “tratament”.
In fapt, in termeni juridici, un singur proiect a fost cel mai aproape sa aiba o “dezbatere publica” si asta dupa proteste indelungate din partea mai multor ONG-uri.
“Dezbatere” in urma careia nu s-a intamplat nimic! PMT merge surda mai departe…
Revenind insa la 2016 si la ultima “dezbatere publica” din ian – in fapt o alta “sueta cu prietenii”, fara nici o legatura cu vreuna din definitiile legale ale dezbaterii publice – cum sa cataloghezi altfel decat cinica reactia primarului de a-si exprima dezamagirea pentru lipsa de implicare civica a cetatenilor, in conditiile in care proiectul de buget a fost prezentat pe site-ul
primariei cu 44 de ore inainte.
Ore numarate pe ceas...
Asta in conditiile in care legea prevede 15 zile obligatorii de afisare a bugetului, inainte de orice dezbatere publica!

Ba acum aflu ca primarul se da suparat ca „altii” nu stau in bancile lor si vor sa conteste in instanta HCL-ul cu bugetul pe 2016! In definitiv, dupa primar, cerinta „altora” de a respecta legea, fie ea si din interes politic nu civic, e mai rea si condamnabila decat interpetarea „originala” a legii !
Si ca vorbeam de civism de moda veche – mi-e greu sa trec cu vederea o interventie de la discutia despre buget, a unui cetatean aflat la varsta senectutii, ce si-a inceput alocutiunea printr-un protest, citez „protestez pentru lipsa de implicare civica a tineretului in activitatea primariei”.... dupa care i s-a dat cu flit in stil mare de catre primar! Trist!
Citind zilele astea declaratia mentionata in presa a d-nei Simona Neumann, mi s-a reaprins speranta: “In cazul in care titlul european va reveni Timisoarei, dorim sa devenim o sursa de inspiratie din punct de vedere al civismului”...
Pana atunci, mai exact 2021, “Tovarasi, asezati-va linistiti la locurile voastre!”… si daca nu castigam cel putin vom avea antrenament la civismul cu voie “de sus”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.