Cod portocaliu de inundatii pe Barzava si Cerna. Cod galben pe Bega si Timis...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.05.2014 17:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodarire a Apelor (INHGA) a anunţat creşteri de debite şi niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice, in perioada 04.05.2014 ora 16:00 – 05.05.2014 ora 18:00, cu depaşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, scurgeri pe versanţi, torenţi şi paraie cu posibile efecte de inundaţii locale.
Bazinele hidroigrafice afectate sunt Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, unii afluenti ai Muresului inferior, Vedea, Arges superior, Ialomita, Buzau.
    
Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, s-a actualizat avertizarea hidrologica din 03.05.2014 ora 12:30.
COD GALBEN
Pe raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele Timis si Caras-Severin), pe Jiu aval Racari (judetul Dolj), pe unii  afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea,  Dolj si Sibiu, pe unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara, pe Vedea (judetul Teleorman), Arges superior si afluenti (judetele Arges si Dambovita), Ialomita (judetele Dambovita si Prahova), Buzau superior (judetele Covasna si Buzau) si afluentii sai din judetul Buzau.
COD PORTOCALIU
Pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava si Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu superior si mijlociu si pe unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).

INHGA mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.
Cresteri importante de debite cu situarea nivelurilor in jurul cotelor de atenţie se pot produce si pe alte rauri mici din centrul si estul tarii.

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducand la pagube semnificative, dar necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii. Depasire COTE DE ATENTIE;
COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE;
COD ROSU: Risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.