Comisia Europeana e cu ochii pe iazurile de decantare de la Moldova Noua

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.02.2014 16:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In pachetul pe care il intocmeşte lunar, conţinand decizii referitoare la cazurile de incalcare a legislaţiei UE, Comisia Europeana are in vedere inclusiv acţionarea in justiţie a statelor membre care nu au respectat in mod corespunzator obligaţiile care le revin in temeiul acesteia.
Aceste decizii, care vizeaza numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislaţiei UE, in beneficiul cetaţenilor şi al intreprinderilor.
Joi, 20 februarie, Comisia a luat 121 de decizii, incluzand 18 avize motivate şi 8 sesizari ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Mai jos se prezinta un rezumat al principalelor decizii referitoare la Romania.
    
Mediu: Comisia indeamna Romania sa ia masuri corespunzatoare in privinţa depozitelor ilegale de deşeuri şi sa cureţe iazurile de decantare

Comisia Europeana este preocupata de faptul ca Romania nu işi protejeaza cetaţenii de efectele gestionarii deficitare a deşeurilor.
In pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informaţii de care dispune Comisia indica faptul ca 19 depozite de deşeuri din Romania funcţioneaza inca fara a respecta legislaţia UE privind deşeurile şi depozitele de deşeuri, ceea ce reprezinta un risc grav pentru sanatatea umana şi pentru mediu.
Pentru a stimula Romania sa işi accelereze acţiunile in acest domeniu, Comisia trimite un aviz motivat.
Tot in domeniul mediului, un al doilea aviz motivat este transmis Romaniei pentru a-i solicita curaţarea a doua iazuri de decantare din exploatarile miniere de cupru şi zinc din Moldova Noua.
Iazurile de decantare sunt o sursa majora de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sanataţii umane şi asupra mediului.
Comisia este preocupata de faptul ca Romania nu a luat masurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor.
Comisia a iniţiat in privinţa acestor aspecte proceduri in constatarea neindeplinirii obligaţiilor, in octombrie 2012.
Autoritaţile romane au raportat cu privire la progresele inregistrate, insa obiectivele nu au fost inca indeplinite, iar grava problema a pulberilor toxice persista.
Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar in cazul in care Romania nu acţioneaza in termen de doua luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE.    
    
Spaţiul feroviar unic: Comisia solicita Romaniei sa practice tarife corecte de utilizare a infrastructurii şi sa asigure sustenabilitatea financiara a administratorului infrastructurii sale

Comisia Europeana işi exprima ingrijorarea cu privire la echilibrul financiar al principalului administrator al infrastructurii din Romania in anii urmatori.
Reţeaua feroviara din Romania este una dintre cele mai extinse din Uniunea Europeana, iar tarifele aplicate trenurilor de marfa sunt printre cele mai mari din Europa.
Reţeaua feroviara a fost afectata de deficite semnificative, tot mai mari de la un an la altul, in timp ce tronsoane mari ale reţelei nu au fost menţinute in stare buna.
In acelaşi timp, administratorul infrastructurii nu este stimulat sa reduca costurile şi tarifele.
Cu toate acestea, Directiva privind spaţiul feroviar unic european solicita statelor membre sa asigure echilibrul financiar al administratorului infrastructurii prin intermediul unor stimulente eficiente, in vederea reducerii costurilor şi a tarifelor.
Mai mult, in timp ce toate coridoarele feroviare principale din Romania sunt electrificate, trenurile diesel trebuie sa contribuie la finanţarea echipamentului electric al cailor ferate la acelaşi nivel ca şi trenurile electrice.
Avand in vedere ca directiva UE limiteaza tarifele la costurile directe ale serviciilor de transport feroviar, Comisia solicita Romaniei sa nu impuna aceste tarife trenurilor diesel.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.