Concursul National de Dramaturgie, rampa de lansare pentru dramaturgi

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 22.04.2015 11:27 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

O noua ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie, CND 2015, a ajuns in etapa spectacolelor – lectura.
Dupa cum anunţam anterior, juriul compus din Nicolae Mandea, preşedintele juriului, Mihaela Michailov, Ioan Cocora, Dan-Marius Zarafescu si Codruţa Popov, a selecţionat pentru etapa finala trei texte.
Ca in fiecare an, regula prima a concursului este anonimatul dramaturgilor pana dupa stabilirea pieselor finaliste.
Surpriza acestei editii o constituie faptul ca doua dintre cele trei texte, respectiv Prieteni si monodrama Ego, aparţin aceluiaşi autor – Alexandru Teodorescu, un tanar de 17 ani din Cluj.
Cel de-al treilea text pentru care a optat juriul CND este intitulat Avioane de hartie si aparţine unei autoare care in ultimii ani se afirma constant pe scena dramaturgiei romaneşti – Elise Wilk.

Concursul National de Dramaturgie reprezinta o importanta rampa de lansare si de promovare a textului de teatru romanesc contemporan.
Daca anul trecut a readus in atentia publicului un autor care a castigat acest premiu si in anul 2008, Carmen Dominte, iata ca acest an confirma prezenţa unei tinere autoare din ce in ce mai prezente in spaţiul teatral romanesc, Elise Wilk, şi plaseaza un nume nou, despre care cu siguranta se va mai auzi: Alexandru Teodorescu.

Cele trei texte au fost prezentate marţi, 21 aprilie, de la ora 11.00, la Galeria Calina, in lectura actorilor Teatrului Naţional din Timisoara.
Piesa Avioane de hartie a fost prezentata de Ana Munteanu, Raul Bastean, Ionuţ Iova, Raul Lazarescu, Jasmina Mitrici şi Cristina Varga (coordonator Mihaela Lichiardopol); iar lectura textului lui Alexandru Teodorescu, Prieteni, a aparţinut actorilor Cristina Dumitru, Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Roberta Popa Ionescu si Stefan Roman (coordonator Ion-Ardeal Ieremia); monodrama Ego fiind interpretata de actorul Romeo Ioan (coordonator Sabin Popescu).

In preambulul celor trei lecturi publice, managerul Teatrului Naţional, Ada Hausvater şi Nicolae Mandea, preşedintele juriului, au lansat volumul aparut in colecţia aTeNT a Teatrului Naţional, CND 2014, volum ce reuneşte cele trei texte finaliste ale anului trecut.
Lansarea a fost facuta in prezenţa si cu intervenţiile a doi dintre cei trei dramaturgi publicaţi in volum, respectiv Edith Negulici şi Gheorghe Truţa.

(Fotografii: Adrian Piclişan / TNTm)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.