Conflict de interese administrativ la presedintele Consiliului Judetean Hunedoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.09.2013 19:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui MOLOŢ IOAN MIRCEA, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
 MOLOŢ IOAN MIRCEA a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Judeţean Hunedoara, prin care a fost încheiat un Acord de asociere între Consiliul Judeţean şi Crucea Roşie - Filiala Hunedoara -, unde acesta a deţinut calitatea de Preşedinte în perioada 5 martie 2011 - 26 octombrie 2012. Crucea Roşie - Filiala Hunedoara - a primit de la Consiliul Judeţean, în baza acordului de asociere, suma totală de 194.500 Lei.
 Astfel, MOLOŢ IOAN MIRCEA nu a respectat dispoziţiile art. 46 din Legea nr.215/2001, potrivit cărora 'Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care [...] are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local', dispoziţiile art. 75, lit. b) din Legea nr.393/2004, potrivit cărora 'Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru [...] orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia', cât şi dispoziţiile art. 77 din Legea nr.393/2004, potrivit cărora '[...] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. Consilierii locali [...] sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă'.
 MOLOŢ IOAN MIRCEA a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
La data de 22 mai 2012, Agenţia a constatat în cazul lui MOLOŢ IOAN MIRCEA existenţa stării de incompatibilitate, procesul aflându-se pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestaţia acestuia, menţinând raportul de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate.
 'Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective [...]'.
 'Persoana [...] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [...] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului'.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.