Consilierii locali, doar niste marionete care voteaza?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.06.2014 18:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia, continuand activitatea de monitorizare si evaluare a activitatii alesilor locali la jumatatea mandatului (iunie 2012 – mai 2014), a realizat o analiza cu privire la asumarea de initiative legislative de catre alesii locali, la nivelul municipalitatii Timisoara.
 
Astfel, in a doua jumatate a anului 2012, dintr-un total de 332 hotarari de Consiliul Local (HCL) adoptate, 10 au avut ca initiatori consilierii locali.
In anul 2013, dintr-un total de 639 de HCL adoptate, 9 au fost initiate de consilieri, iar in prima jumatate a anului 2014, din 293 HCL, 7 au fost initiate de consilierii locali.
Asadar, in prima jumatate a mandatului (iunie 2012 – mai 2014), din totalul de 1.264 de HCL adoptate, doar 26 au avut drept initiatori consilierii locali, adica 2%.

Daca se analizeaza situatia referitoare la numarul total de initiative de HCL in raport cu cele adoptate vom vedea ca lucrurile nu difera cu mult, deoarece diferenta dintre HCL propuse - 38 si numarul celor adoptate - 26 este doar de 12 hotarari – acestea fiind respinse in plen, retrase de initiator sau amanate pana la identificarea resurselor necesare aplicarii lor.
Cele 38 de initiative apartin unui numar de 17 consilieri locali din totalul de 27 de membri ai CLT.
Asadar, 10 dintre consilierii locali (37%, reprezentand peste o treime din CLT) nu si-au asumat nicio initiativa legislativa in cadrul consiliului local.

Iata in continuare situatia statistica nominala, pe fiecare consilier in parte: Radu Daniel Toanca 12, Constantin Stefan Sandu 8, Traian Constantin Stoia 7, Adelina-Larissa Tirziu 6, Petru Ehegartner 5, Vasile Ruset 4, Ramona-Isabela Olteanu 4, Simion Mosiu 3, Mircea Octavian Purceld 3, Ciprian Jichici 3, Bogdan Radu Herzog 3, George-Flavius Boncea 2 si Romanita Adina Delia Jumanca, Radu Dragos Dimeca, Ovidiu Ciuhandu, Folica Petrica, Alfred-Robert Simonis care au initiat cate 1 singur proiect (proiectele au avut fiecare intre unul si cinci initiatori).

Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia considera ca lipsa de proiecte de hotarare initiate de consilierii locali poate reflecta o reprezentare redusa de catre acestia a intereselor comunitatii, in condiţiile in care in care raportul intre initiativa legislativa concretizata in hotarari, dintre primar (executivul CLT) si consilierii locali (legislativul municipalitatii), este de 98% la 2%, media individuala a proiectelor de hotarare initiate de consilierii locali este 1,4 proiecte pe cap de ales local in doi ani (38 initiative / 27 consilieri locali), semnificativ peste o treime dintre consilierii locali (37%) nu au initiat nici un proiect de hotarare de CLT (individual sau in comun, adoptat sau nu)...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.