Consilierul local PNL Radu Dimeca sare la beregata presedintelui CCIAT, Georgica Cornu

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.09.2013 18:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În 11.09.2013, de la ora 12, în Sala ,,Europa” din cadrul Centrului Regional de Afaceri al CCIAT, se va desfăşura şedinţa Adunării Generale Extraordinare a membrilor CCIAT.
Primul punct pe ordinea de zi este ”aprobarea vânzării imobilelor situate în Timişoara, str. Simion Bărnuţiu nr. 62 et. 1 si 2 şi părţile comune indivize, str. Lascăr Catargiu nr. 4-5 parter, et.1 şi părţi comune indivize, precum şi spaţiile disponibile spre închiriere din sediul central al CCIAT (P-ţa Victoriei, nr. 3, respectiv cele neocupate de CCIAT, dar aflate în proprietatea sa) şi str. Medicinei nr. 1, în vederea asigurării unei părţi din fondurile necesare achiziţionării terenului aferent CRAfT de la Primăria Municipiului Timişoara”.
La Adunarea Generală va fi prezentată decizia nr. 2/14.08.2013, redactată după a doua şedinţă de Colegiu de Conducere din acest an.
Ca participant la această şedinţă, Radu Dimeca, vicepreşedinte CCIAT, consilier local şi membru marcant al PNL Timiş, precizează că s-a supus spre aprobare vânzarea activelor, dar s-a votat doar faptul că acest lucru este de competenţa Adunării Generale şi, prin urmare, supunerea aprobării acesteia unei eventuale hotărâri privind această vânzare a activelor imobiliare.
Cu toate acestea, în decizia emisă de CC se precizează că s-a votat „în unanimitate” vânzarea activelor, susţine Radu Dimeca.
Ca membru al Colegiului de Conducere, Radu Dimeca, vicepreşedinte CCIAT, a trimis o scrisoare preşedintelui Georgică Cornu şi membrilor CC, prin care a solicitat o analiză privind oportunitatea vânzării respectivelor active imobiliare pe baza următoarelor elemente: o analiză de tip cheltuieli/venituri, ce să ţină seama de cheltuielile cu redevenţa terenului aferent CRAFT şi cheltuielile medii anuale cu întreţinerea activelor imobiliare propuse spre vânzare, versus veniturile generate de chiriile aferente respectivelor imobile şi a veniturilor financiare din depozitele ce ar trebui lichidate parţial, cu ocazia achiziţiei propuse şi existenţa unor oferte ferme, din partea posibililor cumpărători, cu specificaţia preţului şi a termenului de valabilitate a ofertei, evaluările la zi ale respectivelor active imobiliare şi prezentarea unor variante alternative de finanţare.
O poziţie similară au avut alţi 4 membri ai Colegiului de Conducere, 3 în scris şi unul verbal (5 puncte de vedere diferite dintr-un total de 11 voturi exprimate...), ceea ce-l face pe Radu Dimeca să se întrebe despre ce unanimitate se vorbeşte?
Răspunsul primit din partea preşedintelui Georgică Cornu a fost şocant, afirmă liberalul Radu Dimeca:

”Într-o scrisoare purtând antetul CCIAT şi semnătura preşedintelui, pe lângă multe greşeli gramaticale şi un număr mare de invective, eram acuzat de faptul că vreau să îi iau scaunul şi să candidez la următoarele alegeri şi că doresc să blochez cumpărarea terenului aferent CRAfT, pentru că aş avea interese economice pentru construirea unui ”PECO liberal” pe o parte din acest teren.
Intenţia de a candida la preşedinţia CCIAT, în 2014, am spus-o public, la momentul alegerii mele ca vicepreşedinte, în 2010. Dar nu vreau să iau scaunul nimănui, ci vreau doar să aduc o nouă viziune, europeană, în activitatea unei organizaţii ce trebuie să fie importantă pentru mediul economic din vestul ţării. Din păcate, acum, Camera de Comerţ mai are doar aproximativ 330 (adică o treime) de membri cotizanţi de peste 1.000, în urmă cu 4 ani. Despre activitatea mea la CCIAT, chiar dacă funcţia de vicepreşedinte este mai mult onorifică ( în organigrama camerei fiind trecută de preşedintele Georgică Cornu pe linie moartă) nu vreau să spun prea multe, pentru că cei de acolo ştiu ce am făcut. Structura mea de întreprinzător m-a făcut să acţionez, având şi calitatea de preşedinte al Secţiunii de Servicii, în direcţia formării de clustere, care să coaguleze interesele membrilor CCIAT cu cele ale mediului de afaceri din judeţul nostru. Astfel, am generat două clustere, unul funcţional din 2011, Clusterul de Energii Sustenabile din Romania - ROSENC şi unul in formare, Advertising, Printing & Packaging Cluster (APP). Cele două organizaţii au, în prezent, peste 70 de membri cotizanţi, parte dintre ei membri ai camerei, în scopul de a potenţa activitatea camerei prin crearea de structuri moderne şi competitive pentru afacerile din Banat, pentru oferirea de servicii complementare CCIAT (conform Strategiei de Dezvoltare a UE 2014-2020).
Despre noţiunea de ”PECO liberal”, pot să spun doar că a existat o propunere din partea executivului PMT, prin care redevenţa plătită de CCIAT Primăriei Timişoara pentru terenul de la CRAft ar fi scăzut cu 40 – 50 %, dacă se ceda aprox.10% din acel teren înapoi Primăriei.
Acum, cu o zi înaintea Adunării Generale Extraordinare, situaţia este complicată. CCIAT a continuat negocierile cu Primăria Timişoara, reprezentată la comisia de negociere cu terţii de cei doi viceprimari, iar concluzia la care s-a ajuns la ultima întâlnire, desfăşurată joi, 5 septembrie, dă peste cap toată strategia domnului preşedinte Georgică Cornu.
CCIAT nu poate cumpăra terenul de la CRAfT pentru că, potrivit unui paragraf al contractului de concesiune, din 1998, dacă se reziliază acest contract, terenul şi clădirile construite pe acesta revin proprietarului, Primăria Timişoara. Aşa că, negocierile nu au ajuns la nici un rezultat, preţul de 110 euro/mp fiind doar o fabulaţie cu care preşedintele Georgică Cornu vrea să îi convingă pe membrii CCIAT că afacerea ar putea fi viabilă. La ultima şedinţă a Colegiului de Conducere, de vineri 6 septembrie (fiind plecat din ţară nu am putut să particip la această şedinţă), preşedintele şi susţinătorii săi au ajuns la concluzia că ”varianta realizabilă de achiziţionare a terenului este aceea prin care se folosesc parţial sau în totalitate – în funcţie de negocieri, depozitele bancare combinate cu vânzarea unor imobile din patrimoniul CCIAT”. Această concluzie va fi supusă spre aprobare Adunării Generale”.

Într-un final, Radu Dimeca, vicepreşedinte CCIAT, consilier local şi membru marcant al PNL Timiş, se întreabă de ce se grăbeşte preşedintele Georgică Cornu să înstrăineze patrimoniul Camerei de Comerţ, când încă nu ştie clar dacă şi în ce condiţii va putea cumpăra terenul de la Centrul de Afaceri?  Oare care este miza?

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.