Continua degringolada PSD cu SALARIILE. Ordonanta de URGENTA cu alte masuri fiscal-bugetare!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.02.2018 19:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Guvernul a luat o serie de masuri pentru menţinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat.
Este vorba despre angajaţii din domeniile IT care desfaşoara activitaţi de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare şi inovare, pentru cei care desfaşoara activitaţi cu caracter sezonier, precum şi pentru salariaţii persoane cu dizabilitaţi, incadrate cu handicap grav sau accentuat.
Masura  se aplica pentru veniturile obţinute in cursul anului 2018 şi asigura acelaşi nivel al veniturilor din salarii şi asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice menţionate, astfel incat angajatorii acestora sa nu fie obligaţi la un efort financiar suplimentar.

Prevederile sunt cuprinse intr-o ordonanţa de urgenţa adoptata de Guvern.

Acordarea facilitaţii este condiţionata de majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţa de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere  transferul sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Astfel, pentru toate aceste categorii de angajaţi, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parţi din contribuţia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat.
Mai exact, este vorba despre o formula de calcul care se aplica venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contribuţie sociala de sanatate care urmeaza sa fie compensata de la buget, astfel incat venitul net aferent lunii ianuarie 2018 sa nu fie mai mic in raport cu cel din decembrie 2017, numai daca s-a aplicat majorarea salariala cu cel puţin 20%.
De exemplu, un angajat care avea in luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, platea contribuţie de asigurari sociale de sanatate in suma de 550 de lei.
Daca angajatorul ii mareşte venitul brut cu 20%, angajatul ar urma sa aiba 12.000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicarii transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui sa plateasca CASS 1.200 de lei şi contribuţie de asigurari sociale in suma de 3.000 de lei.
Dupa aplicarea facilitaţii din acest act normativ, angajatului i se va reţine la sursa CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenţa datorata, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net.

Valoarea reprezentand diferenţa pozitiva dintre contribuţia de asigurari sociale de sanatate datorata şi calculata potrivit prevederilor Codului fiscal şi contribuţia de asiguari sociale de sanatate reţinuta la sursa se stabileşte de catre angajator şi se evidenţiaza distinct ca suma dedusa in Declaraţia privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominala a persoanelor asigurate, reglementata potrivit Codului fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonanţei de urgenţa, vor fi emise norme aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala.
Persoanele care desfaşoara acelaşi tip de activitate, dar sunt angajate in instituţii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.

O alta prevedere a ordonanţei de urgenţa asigura conservarea venitului net pentru angajaţii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat şi din privat.
Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp parţial li se vor reţine contribuţii de asigurari sociale şi asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenţa pana la nivelul contribuţiilor aferente  salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de instituţia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat.

De asemenea, se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical şi care beneficiaza de indemnizaţie de şomaj.
Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situaţie, contribuţiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizaţia de şomaj) şi nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislaţia anterioara.    

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.