Copiii de pana la 135 cm, protejati cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.02.2015 14:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Politistii din cadrul Serviciului Rutier Timis transmit noile reglementari ale legislatiei referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de fixare a copiilor in scaune in interiorul vehiculelor.

Serviciul Rutier Timis informeaza cu privire la faptul ca prin H.G. nr. 11/2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 35 din 15.01.2015 Partea I, s-a transpus legislatia comunitara privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozitiilor din O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de fixare a copiilor in scaune in interiorul vehiculelor, introduse prin Ordonanta Guvernului nr. 21/2014.

Conducatorul autovehiculului este sanctionat cu 4-5 puncte amenda si  3 puncte de penalizare in cazul:
- neasigurarii ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate;
- nerespectarii dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

(1) Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule doar daca sunt protejati cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.
Se excepteaza copilul care se afla intr-un vehicul destinat transportului public de persoane, precum si in taxi daca nu ocupa locul de pe scaunul din fata. In acest caz, transportul copilului in varsta de pana la trei ani se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat soferul.

(2) Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei, sau daca sunt protejati cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

(3) Copilul care detine certificat medical de scutire se excepteaza de la obligatia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranta si se transporta pe locurile din spate ale autovehiculului, iar daca are varsta de pana la 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul. Soferul are obligatia sa aiba asupra sa certificatul medical valabil.

(4) Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in alte autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.
Daca detin certificat medical de scutire copiii sunt transportati pe locurile din spate ale unor asemenea autovehicule, sub supravegherea unei persoane, alta decat soferul.

(5) Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii trebuie sa fie omologat si adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor si se instaleaza pe locurile din spate ale autovehiculului conform instructiunilor de montare furnizate de producator, cu indicatia tipurilor de autovehicule la care poate fi folosit in conditii de siguranta. Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din fata, prin orientarea cu fata spre directia opusa directiei de deplasare a autovehiculului sau opusa acesteia, doar dupa dezactivarea airbag-ului frontal.
***
Punctele 1,2,3 si 5 intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Punctul 4 este norma deja aplicabila in prezent.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.