CORUPTIE ROMANEASCA. Trafic de imigranti cu POLITISTI DE FRONTIERA si de la... ANTICORUPTIE!!!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.08.2016 21:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Politistii de frontiera au efectuat mai multe perchezitii domiciliare pentru destructurarea unei grupari de criminalitate organizata transfrontaliera specializata in traficul de migranti.  

In dimineaţa zilei de 25 august, incepand cu ora 06.00, politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara – S.T.P.F. Timis, cu sprijinul lucratorilor din cadrul I.T.P.F. Oradea, in cooperare cu Directia Generala Anticoruptie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, efectueaza un numar de 8 perchezitii domiciliare pe raza judetului Arad, pentru destructurarea unei retele specializata in traficul de migranti, faptele pentru care acestia sunt cercetati fiind savarsite pe parcursul anului 2011.

Astfel, in perioada 2011 – 2016, politistii de frontiera au documentat activitatea infractionala a unei grupari de criminalitate organizata transfrontaliera specializata in traficul de migranti.
In cauza, exista suspiciunea ca activitatile infractionale desfasurate de catre membrii grupului infractional au fost favorizate si sprijinite de catre lucratori de politie, respectiv un ofiter de politie de frontiera si un fost agent de politie de frontiera din cadrul S.T.P.F. Arad, precum si un lucrator din cadrul DGA - Serviciul Judetean Anticoruptie Arad.

Documentarea activitatii infractionale a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.I.P.I. Timis si a fost necesara extinderea acesteia pana in prezent, din cauza faptului ca  o parte din membrii grupului infractional organizat au fost arestati de catre autoritatile ungare.
Reteaua, formata dintr-un palestinian, un apatrid de origine turca si cetateni romani, actiona pe relatia Asia – Romania – Ungaria – Austria, fiind structurata pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, gazduitori, calauze, fiecare avand atributii precis delimitate.
Membrii gruparii percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse intre 700-2000 euro pentru a-i sprijini sa treaca ilegal frontiera.
In aceasta dimineata, procurorul a emis un numar de 8 mandate de aducere pentru persoanele implicate, ce urmeaza a fi audiate la sediul D.I.I.C.O.T. -   Serviciul Teritorial Timisoara.

ACTUALIZARE.  In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 2011, suspecta SR, impreuna cu suspecţii KA, DR, MFI, s-au constituit intr-un grup infractional organizat, la care au aderat pe parcurs şi suspecţii TDC, CDR, MS, MS şi CDR, avand ca scop racolarea, cazarea, transportul şi calauzirea in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetateni straini originari din Orientul Mijlociu şi Asia.

    Reteaua, formata dintr-un palestinian, un apatrid de origine turca şi cetaţeni romani, acţiona pe relaţia Asia – Romania – Ungaria – Austria, fiind structurata pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, gazduitori, calauze, fiecare avand atribuţii precis delimitate. Membrii gruparii percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse intre 5000 – 7000 euro pentru a-i sprijini sa treaca ilegal frontiera.

    In fapt, migranţii erau direcţionaţi catre municipiul Arad, unde erau preluaţi de catre membrii gruparii şi cazaţi temporar intr-un imobil situat la intrarea in oraş. Ulterior, dupa stabilirea detaliilor şi insuşirea de catre migranţi a modalitaţii de tranzitare a frontierei, locaţiilor unde urmau sa se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii gruparii ii transportau pe migranţi, cu diferite microbuze, pana in apropierea frontierei cu Ungaria, in locaţii anterior studiate, unde erau debarcaţi, migranţii urmand sa tranziteze frontiera pedestru.

    De asemenea, la randul lor, membrii gruparii treceau frontiera la bordul autoturismelor şi ii preluau pe migranţi de pe teritoriul Ungariei, din locaţii prestabilite, pentru a-i transporta mai departe catre state din vestul Europei.

    In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat faptul ca activitatea grupului infracţional a fost sprijinita de catre cadrele poliţiei de frontiera CTD, ofiter la Politia de Frontiera Arad - Biroul de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere şi  MS, fost subofiţer in cadrul aceleiaşi instituţii, care au facilitat activitatea de trafic de migranţi. Suspectii aveau rolul de a supraveghea operaţiunile de imbarcare a migranţilor in autoturisme, de la locaţia unde erau adapostiţi in municipiul Arad, şi de a asigura traseul catre frontiera, cu rol de antemergatori, pentru a evita depistarea in trafic a autoturismelor cu migranţi la un eventual control inopinat.

    La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara vor fi aduse in vederea audierii un numar de 8 persoane.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.