CRIPTA si PIETRELE FUNERARE din DOMUL ROMANO-CATOLIC din TIMISOARA vor fi renovate cu FONDURI EUROPENE

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.05.2017 18:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

A fost semnat cel de-al doilea contract de finanţare din cadrul Regio-Programul Operaţional  Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest.
Contractul vizeaza finanţarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timişoara - „Lucrari interioare şi exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic naţional şi internaţional”.
Semnatarii contractului de finanţare au fost Martin ROOS - episcop romano-catolic de Timişoara,
 Sorin MAXIM – director general ADR Vest - Organism Intermediar pentru Programul Operaţional 2014 - 2020 in Regiunea Vest. In cadrul evenimentului a participat şi preotul Nicolae LAUŞ – directorul Cancelariei Diecezane, precum şi reprezentanţi ai ADR Vest.

Proiectul primeşte finanţare in cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa  prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a  patrimoniului cultural - şi prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si  dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Valoarea finantarii nerambursabile a proiectului „Lucrari interioare şi exterioare de renovare,  conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a imprejmuirii, in  vederea integrarii in circuitul turistic naţional şi internaţional” este de aproximativ 21 milioane  lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului.
Astfel, valoarea totala a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.

Lucrarile vor consta, in principal, in renovarea, conservarea si reabilitarea cladirii propriu-zise a  Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafaţa totala de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum si a  criptei şi a pietrelor funerare ale personalitaţilor care işi au locul de veci in cripta din cadrul  Domului (Catedralei Romano-Catolice Timişoara).

De asemenea, in vederea integrarii obiectivului in circuitul turistic national si international, sunt  avute in vedere o serie de activitaţi de promovare - pagina web dedicata, tur ghidat, colaborarea cu  actorii locali, naţionali, internaţionali, integrarea vizitei la obiectiv in cadrul vizitelor  organizate in Timişoara a grupurilor de turişti sau in cadrul diferitelor evenimente de anvergura  naţionala sau internaţionala, consolidarea activitaţilor in domeniul cultural.
Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu peste o mie de turisti la finalul  primului an dupa implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an inainte de intervenţia  asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).

Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si  dezvoltarea patrimoniului natural si cultural – a fost lansat in 25 mai 2016 şi a avut ca termen limita  pentru depunere data de 25 noiembrie 2016.
Apelul a fost de tip competitiv şi are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanţarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre  finanţare in cadrul acestui apel de proiecte.

Lucrari interioare şi exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano –  Catolice din Timişoara şi a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic naţional şi  internaţional

Valoare totala proiect 21.767.121,96 lei
Valoarea finanţarii nerambursabile 21.316.962,01 lei
Obiectivul general:
Creşterea atractivitaţii in randul vizitatorilor Catedralei Romano-Catolice Timişoara (Domul Romano- Catolic "Sf. Gheorghe”), prin promovarea patrimoniului reabilitat, conservat şi restaurat al acesteia  şi integrarea in circuitul turistic naţional şi internaţional.
Obiectivele specifice:
#renovarea, conservarea, reabilitarea cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timisoara in suprafaţa  totala de 1.490 mp.
#restaurarea criptei şi a pietrelor tombale ale marilor personalitaţi care işi au locul de veci in  cripta de sub nava Domului in vederea introducerii acestui obiectiv in turul ghidat.
reabilitarea/renovarea obiectelor conexe: imprejmuire, branşament incendiu, amenajare curte interioara,  alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitaţi), asigurarea obiectivului din  punct de vedere PSI.
#integrarea in circuitul turistic naţional şi internaţional a obiectivului restaurat prin realizarea de  activitaţi specifice: pagina web dedicata, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naţionali,  internaţionali, integrarea vizitei la obiectiv in cadrul vizitelor organizate in Timişoara a grupurilor  de turişti sau in cadrul diferitelor evenimente de anvergura naţionala lau internaţionala, consolidarea  activitaţilor in domeniul cultural.
#creşterea numarului de vizitatori ai Domului Catolic cu minim 6% in primul an operaţional de la 19.800  la 20.988.
Rezultate estimate
1 obiectiv de patrimoniu restaurat/ protejat/ conservat
creşterea numarului de vizitatori de la 19.800 la inceputul implementarii proiectului, la 20.988 la  finalul implementarii proiectului (in primul an operaţional)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.