Cu ce se ocupa angajatii Primariei din Timisoara? E secret!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.07.2014 15:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia a documentat pe parcursul primei jumatati a anului 2014 o stare de fapt cu valoare simptomatica pentru atitudinea generala a institutiei Primariei Municipiului Timisoara fata de principiul transparentei propriei activitati.
Cazul se refera la refuzul PMT de a oferi copii ale fiselor de post apartinand functiei de purtator de cuvant si a celei de secretar al consiliului local.

APD Timisoara a adresat, in data de 13 ianuarie 2014, o solicitare de informatii Primariei Municipiului Timisoara (PMT) prin care cere, alaturi de alte doua puncte, si o copie dupa fisa postului purtatorului de cuvant al institutiei.
Primaria nu raspunde in termenul legal de 10 zile, ci apeleaza la termenul de 30 de zile.
Aceasta amanare este nejustificata din prisma legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public deoarece datele soclicitate aveau un nivel foarte scazut de complexitate si volum, fiind vorba de oferirea unui simplu nume de persoana si copii dupa doua documente ce se presupune a fi fost preexistente solicitarii.
Raspunsul Primariei soseste in data de 19 februarie, incomplet insa, fara comunicarea copiei fisei de post a functiei purtatorului de cuvant.

In data de 6 martie 2014, APD Timisoara realizeaza o revenire sub forma unei reclamatii administrative prin care insista asupra oferirii informatiilor solicitate.
Raspunsul PMT la revenirea APD soseste in data de de 19 martie 2014, cu refuzul explicit de oferire al informatiei solicitate in 13 ianuarie 2014, in ciuda prevederilor legii 544/2001 care, la articolul nr. 16, „Termene”, litera. d) prevede: „5 zile lucratoare pentru transmiterea refuzului de comunicare a informatiei solicitate si a motivarii.”
Argumentul oferit de Primarie pentru refuz consta in faptul cum ca fisa postului face parte din dosarul profesional, iar oferirea de fotocopii din dosarul profesional constituie contraventie conform HG 432 / 23.03.2004.

Pentru a verifica daca nu cumva acest raspuns – considerat in afara legii si total atipic pentru practica generala din Romania – este poate totusi o exceptie punctuala datorata sensibilitatii conducerii PMT fata de subiectul purtatorului de cuvant, APD Timisoara a adresat o noua solicitare de informatie in baza legii 544/2001, in data de 28.03.2014, prin care cerea sa se ofere o copie dupa fisa de post a secretarului Consiliului Local Timisoara.
Mai mult, cu o solicitare similara, APD Timisoara s-a adresat la aceeasi data si Consiliului Judetean Timis (CJT) pentru a avea element de comparatie in practica unei institutii publice din acelasi spatiu geografic.
Consiliul Judetean Timis a raspuns in termen de 2 zile lucratoare, in data de 01.04.2014, oferind copia scanata a fisei postului secretarului CJT, document pe care exista inclusiv semnatura de luare la cunostinta a actualului ocupant al postului.
Primaria Municipiului Timisoara a raspuns, in data de 07.04.2014, cu un nou refuz explicit.
Raspunsul negativ se bazeaza pe acelasi argument oferit si in cazul refuzului de a face publica fisa postului purtatorului de cuvant al institutiei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.