Cu fanfara la bustul lui Eugeniu de Savoia

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.10.2013 14:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ca de fiecare data in ultimii ani, Liga Banaţeana celebreaza eliberarea Timişoarei de catre trupele imperiale, conduse de prinţul Eugeniu de Savoia.
Momentul omagial va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 18, la bustul lui Eugeniu de Savoia, situat pe Aleea Personalitaţilor din Parcul Central (Scudier).
Alaturi de Liga Banaţeana vor fi şi membrii formaţiei Big Band Timişoara, care vor oferi un scurt moment muzical dedicat evenimentului.

Eugen de Savoia-Carignano, sau Eugeniu de Savoia, cunoscut şi ca Prinţul Eugen, nascut la 18 octombrie 1663, la Paris, şi decedat la 21 aprilie 1736, la Viena,  a fost unul din cei mai straluciţi feldmareşali ai Sfantului Imperiu Roman, spune Wikipedia.
Lui i se datoreaza in buna masura ridicarea Austriei ca mare putere in cadrul Sfantului Imperiu Roman, iar apoi poziţia hegemoniala a Ţarilor Ereditare Austriece, ale Casei de Habsburg, in plan european.
A fost fiul lui Eugen Mauriciu de Savoia-Carignano şi al Olimpiei Mancini, nepoata cardinalului Jules Mazarin (Giulio Mazzarino).
A crescut in anturajul regelui Ludovic al XIV-lea, insa fiind mic de statura cariera militara i-a fost blocata in Franţa, drept pentru care a emigrat la Viena, unde a intrat in serviciul Casei de Habsburg şi a devenit ofiţer al Sfantului Imperiu Roman.
Prinţul Eugen a fost un mare colecţionar de arta şi un iubitor de frumos. La Viena a construit Palatul Belvedere ca reşedinţa a sa, iar la Timişoara casa care ii poarta numele.
Dupa victoria de la Petrovaradin (5 august 1716) asupra oştilor otomane, prinţul Eugeniu de Savoia a decis cucerirea cetaţii Timişoara, pentru a pune stapanire pe aceasta importanta poziţie strategica.
In urma unui asediu de 48 de zile, insoţit de bombardamente repetate, care au distrus in mare parte cladirile din interiorul cetaţii, la 12 octombrie 1716, Mehmed Paşa, ultimul comandant otoman al Timişoarei, accepta capitularea, iar garnizoana turca paraseşte definitiv oraşul.
La 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoia işi face intrarea triumfala intr-o cetate grav ravaşita de violentul asediu.
Garnizoana otomana se retrage in sudul Dunarii, iar dupa 164 de ani cetatea intra din nou sub stapanirea europenilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.