Cuib de soim dunarean, urmarit de camera video in Banat

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.06.2015 21:01 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Asociaţia de protecţie a mediului Wild Watch şi Enel Distribuţie Banat au realizat, in premiera in Romania, montarea pe un stalp de inalta tensiune a unei camere video cu un rol special: transmiterea de imagini, online şi in timp real, dintr-un cuib de şoim dunarean, o specie rara, pe cale de dispariţie.

Ultimele perechi cuibaritoare de şoim dunarean din Romania mai exista doar in Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele va fi monitorizata video non-stop in cuibul de pe un stalp de inalta tensiune din Campia de Vest.
Camera video a fost montata pe un cuib populat in aceasta primavara de o familie de şoimi dunareni, dupa ce s-a incheiat sezonul de creştere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora.
Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuţie Banat in perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunarean, proiect dezvoltat in colaborare cu Asociaţia Grupul Milvus.

Imaginile transmise in timp real pe website-ul wildliferomania.com vor avea o valoare inestimabila pentru specialişti — ornitologi şi cercetatori in biodiversitate — dar pot fi interesante şi pentru publicul larg.
Din primavara, cand cuibul va fi repopulat, viaţa unei familii de şoimi dunareni va putea fi urmarita, in toate etapele ei, pana la plecarea din cuib a puiului de şoim.

Şoimul dunarean este cea mai rara specie de pasare clocitoare din Romania, dar şi una dintre cele mai impresionante pasari de prada.
Acesta are o lungime corporala cuprinsa intre 47-58 centimetri şi o anvergura cuprinsa intre 97-120 centimetri.
Greutatea corporala variaza intre 730 — 1.300 grame.
In Europa, perechile incep sa depuna ouale inca din a doua jumatate a lunii martie, pe cand in Asia, cuibaritul debuteaza la mijlocul lunii aprilie.
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.