Cum a ajuns Caras-Severinu fruntas la evaziune fiscala si spalare de bani...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.01.2016 18:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La data de 27.01.2016, procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Caras Severin, impreuna cu ofiteri de  de poliţie judiciara  din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate si Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate, au efectuat un numar de 77 perchezitii domiciliare pe raza judetului Caras Severin si in alte 19 judete in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de  evaziune fiscala si spalare de bani in domeniul societatilor comerciale avand ca  obiect de activitate paza si protectia de bunuri si persoane.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2010, pe raza judetului Caras-Severin s-a constituit un grup infractional organizat specializat in activitati din sfera criminalitatii economico-financiare si spalare de bani, in scopul fraudarii bugetului consolidat al statului.
In vederea asigurarii unei activitati infractionale calificate si organizate, grupul a actionat  pe trei paliere, fiecare membru avand un rol prestabilit.

 Primul palier a avut un rol decizional si de coordonare asigurat de catre liderul gruparii care a controlat  intreaga activitate infractionala, precum si de persoane apropiate care au avut ca sarcina monitorizarea punerii in aplicare a dispozitiilor acestuia.
Din palierul cu rol de executie au facut parte membrii ai gruparii care initial au fost angajati in societate, iar ulterior din dispozitia liderului au avut calitatea de administratori/asociati ai  unor societati , cele mai multe dintre ele de tip ” fantoma”.
De asemenea, din acest palier, au  facut parte cei care au aderat ulterior la grupul infractional, cu diverse roluri in societate (recrutarea de persoane dispuse sa infiinteze societati comerciale fantoma, asigurarea legaturii intre membrii gruparii, etc).
Din palierul de sprijin au facut parte persoane care, fara a fi implicate direct in activitatea de evaziune fiscala si spalare de bani, au desfasurat  alte activitati infractionale (persoane din cadrul autoritatilor statului, functionari bancari), care, acceptand sa fie infiintate societati comerciale la adresa acestora, sau transferul unor bunuri in scopul ascunderii provenientei acestora sau a evitarii luarii unor masuri procesuale (sechestre), s.a.

Liderul grupului a coordonat si societati care au  desfasurat o activitate comerciala „la vedere”,  participand  la licitatii avand ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective.
Ulterior, sub diverse modalitati, aceasta activitate era transferata catre societatile comerciale de tip fantoma care erau utilizate temporar iar ulterior  radiate.
O alta latura a activitatii infractionale consta in transferarea angajatilor societatilor ”curate” catre societati ”fantoma”, in baza unor contracte in care acestea din urma preluau şi obligatiile fiscale aferente, fara a incasa insa nici un profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (inchirierea de forta de munca).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este in suma de aproximativ 25.000.000 lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.