Cum a dat Consiliul Judetean Timis de pamant cu o investitie europeana?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.02.2014 18:59 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Consiliul Judetean Timis va demara, conform unui proiect de hotarare, procedurile de incetare a contractului de finanţare şi inceperea identificarii a altor surse pentru realizarea proiectului ,,Centru Judeţean Multifuncţional pentru Susţinerea Afacerilor Timişoara”.

Consiliul Judetean Timis a solicitat si a primit finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, Domeniul Major de Interventie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbana, subdomeniu ,,Poli de Crestere” pentru proiectul ,,Centru Judeţean Multifuncţional pentru Susţinerea Afacerilor Timişoara”, valoarea totala a proiectului fiind de 76.347.260,27 lei.
A fost semnat Contractul de finantare nr. 3051/11.05.2012, cu o durata de implementare de 31 luni, data de finalizare a perioadei de implementare fiind de 11.12.2014.
Cu durata de realizare a constructiei de 24 luni, iar termenul de implementare a proiectului la 11.12.2014, cu posibilitatea de prelungire pana la data de 31.07.2015.

Obiectivul general al prezentului proiect il reprezenta dezvoltarea economica si sociala la nivelul Polului de Crestere Timisoara prin realizarea in centrul municipiului Timisoara a unei structuri moderne de sprijinire a afacerilor, pentru sustinerea prioritara a firmelor active in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor ITETC, in vederea cresterii calitatii vietii si crearii de noi locuri de munca.
Investitia se afla in centrul municipiului Timisoara, str. Sf. Ioan nr. 1, in imediata vecinatate a cladirilor Materna, Iprotim şi Clinica de oftalmologie, pe amplasamentul fostului Centru Militar.

Numai ca, spune Consiliul Judeţean Timiş, ”avand in vedere ca de la data intocmirii analizei de cost-beneficiu, precum si al planului de marketing, conditiile economice generale s-au inrautatit”, exista riscuri de piata, adica ”un raspuns mai putin favorabil din partea potentialilor clienţi”.

In acest moment, Consiliul Judeţean Timiş este in faza de actualizare/optimizare/modificare a proiectului tehnic, ”datorita unor situaţii de natura tehnica şi juridica”.
In conformitate cu raportul de expertiza tehnica, pentru determinarea eforturilor la seism era necesara efectuarea, in prealabil, a unei expertize tehnice la cladirea Materna, unde exista tendinţa de desprindere in cazul unui cutremur a peretelui de capat.
CJT susţine ca nu s-a putut obţine acordul notarial al deţinatorilor de proprietaţi din cladirea Materna pentru o noua autorizaţie de construire.
Totodata, prin sondajele de dezvelire, finalizate cu foraj, executate la cladirile invecinate, materializate printr-un studiu geotehnic al amplasamentului, in dreptul cladirii IPROTIM, s-a interceptat un zid vechi, posibil al fostei cladiri demolate din zona sau al vechii cetaţi medievale.

Proiectul se afla in prezent in intarziere, astfel incat, chiar daca CJ Timis va dispune de bugetul necesar anului 2014, 2015 şi 2016 pentru executie, pana la termenul contractual prevazut de incheierea proiectului, cel mult 31.07.2015, se vor putea executa lucrari doar pe o perioada de 11 luni (dintre care 6 luni de iarna).
Conform graficului de activitate revizuit, perioada pana la finalizare se intinde pana in octombrie 2016 ceea ce ar depaşi cu 15 luni termenul final dat de eventuala prelungire a contractului de grant.

Astfel ca, pe langa suportarea a 50% din valoarea proiectului, prevazut in contract, C.J. Timiş va trebui sa suporte inca circa 30% din valoarea intregului contract in condiţiile respectarii tuturor obligaţiilor privind indicatorii ca şi obligaţii contractuale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.