Cum a reusit PSD sa sisteze furnizarea APEI TERMALE in BAILE HERCULANE si sa devalizeze SUTE de MILIOANE de EURO!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.10.2017 16:25 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Biroul Teritorial Caras-Severin au dispus extinderea cercetarilor penale fata de suspectii G.A., administrator al unor societaţi comerciale, R.I., avocat in baroul Mehedinţi, B.G., executor judecatoresc, D.M., avocat in baroul Bucureşti, in calitate de administrator, G.M.C., avocat in baroul Bucureşti, in calitate de administrator judiciar, D.V., lichidator judiciar, şi G.An., asociat/administrator la 5 societaţi comerciale, pentru savarşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare, spalare a banilor, abuz in serviciu, santaj si sustragere de sub sechestru.

Ancheta in cauza a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea ca incepand cu anul 2001, membri unui grup infractional organizat, la care au aderat ulterior si alte persoane, au inteles sa lucreze coordonat in atingerea unui scop común, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicita a bunurilor SC HERCULES SA – societate care detinea cele mai importante obiective turisitice din Statiunea Baile Herculane, peste 50 de imobile.

Pana in prezent, au fost identificati si trasi la raspundere liderului grupului infractional organizat – inculpatul Armas Iosif, persoane din cadrul conducerii SC Hercules SA care s-au erijat in locotenenti ai liderului, precum si beneficiarul final al actelor devalizate, inculpatul Verbitchi Valeriu, faptele retinute in sarcina lor fiind acelea de delapidare a SC HERCULES SA.
Totodata, in cadrul prezentului dosar penal, s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra imobilelor detinute de inculpatul Verbitchi Valeriu, majoritatea fiind insusite direct sau indirect de la SC HERCULES SA.

Ulterior, pe perioada derularii cercetarilor penale cu privire la inculpatii mai sus menţionaţi, suspectul G.A. consiliat de suspectul av. R.I. (persoana care in anul 2010 a aderat la grupul infracţional organizat condus de inculpatul Armaş Iosif prin contracte prin care s-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro), a inţeles sa continue activitatea infracţionala a grupului antrenand sprijinul unor membri noi, fara a caror colaborare nu işi putea indeplini scopul final acela de devalizare a SC HERCULES SA şi de insuşire pentru sine a tuturor imobilelor acestor societaţi.

Astfel, in cauza s-a retinut ca incepand cu anul 2010, suspectii G.A., R.I. şi D.V. au aderat si sprijinit grupul infractional organizat, coordonat de inculpatul Armas Iosif (deputat in legislatura 2000-2004, ales in judeţul Caraş-Severin pe listele PSD), in sensul ca au incheiat tranzacţii care au dus la crearea unor creanţe fictive in dauna SC HERCULES SA menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro catre 5 societaţi comerciale din Bucureşti, controlate de suspectul G.A.
De asemenea, incepand cu luna aprilie 2016, la grupul infracţional au aderat G.M.C. şi D.M. administratori judiciari ai SC HERCULES SA care au continuat activitatea de devalizare a acesteia, in sensul ca au intocmit contracte paguboase pentru societate, menite sa transfere sumele de bani catre societaţile controlate de G.A.

Membrii grupului infractional au procedat la sistarea furnizarii apei termale in statiunea Baile Herculane, desi singura sursa de venit a SC HERCULES SA era furnizarea apei termale contracost.
Totodata, una din firmele controlate de catre suspectul G.A. a incheiat cu SC HERCULES SA prin administratorii judiciari, un contract avand ca obiect inchirierea unei autoutilitare cu cisterna pentru a asigura transportul apei termominerale catre beneficiarii din Baile Herculane deşi SC HERCULES SA deţinea atat licenţele pentru exploatarea apelor termominerale in Baile Herculane, cat şi instalaţiile aferente.

Mai mult decat atat, ca urmare a indisponibilizarii prin sechestrul aplicat de DIICOT asupra bunurilor imobile, suspectul G.A. a demarat un circuit infractional in urma caruia a scos imobilele de sub sechestrul aplicat de DIICOT.
Astfel, suspectul G.A. si-a insusit imobilele in cadrul unor proceduri de exectuare silita, in care a beneficiat de sprijinul executorului judecatoresc B.G., care a permis, cu incalcarea dispozitiilor legale, executarea silita a 9 imobile ce in trecut au fost delapidate de la SC HERCULES SA.
In cursul zilei de 26 octombrie 2017, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caras-Severin impreuna cu ofiţeri de politie judiciara din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au pus in executare un numar de 7 mandate de aducere pe numele suspecţilor, in vederea audierii.
In cauza, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administraţia Naţionala a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civila cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.

La data de 06.04. 2016, procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caras Severin impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie au efectuat un numar de 17 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti si a judetelor Caraş-Severin, Timiş şi Ilfov in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare şi complicitate la delapidare, bancruta frauduloasa şi complicitate la bancruta frauduloasa si abuz in serviciu.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, avand drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia şi totodata, insuşirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obţinute din valorificarea acestor active.

S-a retinut ca privatizarea SC HERCULES SA Baile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost cumparat pachetul majoritar de 40,92 % de catre SC ARGIROM INTERNAŢIONAL SA, societatea controlata de catre liderul grului infractional si care la data respectiva deţinea 68 % din acţiuni.

In perioada 2001-2006, in baza unor relatii contractuale, suspectul a preluat de la Administraţia Naţionala a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale cantitatea totala de 9.960.680 kg zahar pe care ulterior nu l-a restituit producand un prejudiciu ANRSPS in cuantum de 43.288.697,99 lei.
De asemenea, s-a retinut ca incepand cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, in calitate de acţionar majoritar in cadrul SC ARGIROM INTERNAŢIONAL SA Bucureşti a determinat ca datoriile pe care societatea le avea si care se afla in procedura generala de insolvenţa sa fie recuperate de catre creditori de la SC HERCULES SA Baile Herculane.
In acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia in dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA şi totodata, insuşirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obţinute.

In atingerea scopului infractional, incepand cu anul 2008 SC HERCULES SA a contractat imprumuturi de la mai multe persoane in baza unor contracte de imprumut care constituiau titluri executorii, cu dobanzi anuale mult mai mari decat dobanda legala, respectivele imprumuturi fiind garantate cu bunurile societaţii .
Intrucat respectivele imprumuturi nu au putut fi restituite in termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt) s-a procedat la executarea unor imobile aparţinand SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecatoreşti.
In paralel cu contractarea unor imprumuturi vadit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat si la vanzarea directa a unor active.
Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificari nereale.
In acest scop, in perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a carui activitate infractionala a constat in incheierea unor antecontracte de vanzare cumparare sau promisiuni de vanzare cumparare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC HERCULES SA un numar ridicat de imobile de mare valoare.
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţionala este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.