Cum ajung cetatenii de onoare prin sertarele prafuite ale Primariei Timisoara?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.07.2014 12:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In ultimii 25 de ani, la Timişoara s-au acordat titluri de cetaţean de onoare aproape pe banda rulanta.
S-au tot facut şi s-au adunat referate, proiecte de hotarare, au ajuns hotarari ale Consiliului Local. Şi s-a incropit, de fiecare data, o scurta ceremonie inainte de şedinţele Consiliului Local, s-au citit cateva randuri despre respectivul şi i s-a inmanat diploma cu pricina. Şi aşa au ramas.
Nici nu se mai ştie numarul cetaţenilor de onoare.
In principiu, pentru a fi cetaţean de onoare al municipiului Timişoara ar fi nevoie ca omul sa fie o personalitate al carui destin s-a legat intr-un fel sau altul de oraşul de pe Bega, care a contribuit, a marcat şi a onorat de-a lungul timpului Timişoara.
Nu s-a intamplat de fiecare data aşa.
Spre exemplu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este şi el cetaţean de onoare al municipiului Timişoara, titlu obţinut pe undeva prin 2007.
Omul n-a prea facut nimic pentru Timişoara, in afara de popasuri turistice şi vreo vizita pe la filiala BNR de la Timişoara.
A promis el ceva, dar pana la urma a venit cu nevasta, Dina-Elena, şi-a  luat titlul şi dus a fost.
Asta pentru ca da bine la pereţii cu diplome sa fii cetaţean de onoare al Timişoarei şi la orgoliul de persoana importanta a societaţii.
Pana la urma, nu conteaza daca a meritat-o sau nu. Eşti mare, domle, vorba lui Caragiale.

Pe de alta parte, daca timişorenii doresc sa afle cine le sunt cetaţenii pe care i-au onorat cu cel mai inalt titlu al oraşului, nu prea au de unde se informa.
Nu exista niciunde o consemnare a tuturor celor care au primit titlul de cetaţean de onoare.
Nici macar pe siteul Primariei din Timişoara nu-i gaseşti decat cotrobaind prin arhivele cu proiectele de hotarare sau hotarari, dar numai daca ştii exact ce cauţi, nominal...
Adica aşa de importante sunt titlurile astea de cetaţean de onoare şi aşa de respectaţi sunt posesorii lor ca dupa ce şi-a primit omul diploma, Dumnezeu cu mila...   
In plus, daca ar exista o astfel de lista, ar fi interesant de aflat ce şi cat se ştie despre fiecare cetaţean de onoare in parte.
Pentru ca a fi cetaţean de onoare al municipiului Timişoara ar insemna sa fii recunoscut şi onorat in primul rand de comunitate, de timişoreni... Şi nu de o gaşca de consilieri locali subordonaţi politic.
Iar diploma sa nu fie doar un moft administrativ, uitat dupa aceea prin sertarele sau prin rafturile prafuite ale Primariei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.