Cum ajung migrantii sa munceasca la negru in Germania si Austria?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.10.2014 13:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Politistii au efectuat 10 perchezitii, in judetele Timis si Caras-Severin, la membrii unei grupari infractionale specializate in trafic de migranti pe ruta Turcia-Bulgaria-Romania-Germania.

La data de 23 octombrie a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara si procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timisoara au efectuat 10 perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Timis (9) si Caras-Severin (1), pentru destructurarea unei grupari infractionale specializate in trafic de migranti.

In fapt, membrii gruparii sunt banuiti ca ar fi organizat si desfasurat activitati de migratie ilegala, cu tranzitarea teritoriului national.
Activitatea infractionala s-ar fi realizat cu implicarea mai multor cetateni romani, sirieni, bulgari sau de alte nationalitati, pe care liderul retelei, un sirian, de 54 de ani, i-ar fi remunerat cu diferite sume de bani, in functie de numarul de migranti transportati sau trecuti ilegal peste frontiera de stat.
Astfel, migrantii erau introdusi ilegal in Romania, in unele cazuri in baza unor documente false/falsificate intocmite pe numele lor.
De aici, erau transportati pana in Timisoara, unde membrii gruparii s-ar fi ocupat de cazarea temporara a acestora (in pensiuni, moteluri, hosteluri sau chiar in incinta barului pe care il detine in Timisoara liderul retelei),  transportul pana in zona de frontiera, calauzirea spre statul vecin (Ungaria), preluarea dupa trecerea ilegala a frontierei de stat şi transportarea lor spre state Schengen.
Operatiunea de recrutare, cazare, transport, calauzire in scopul trecerii ilegale a frontierei de stat se realiza contra unor sume cuprinse intre 5000 si 8500 euro, in functie de locul de unde migrantii erau recrutati si de perioada de cazare pe teritoriul Romaniei.

Astfel, in perioada decembrie 2013- octombrie 2014, membrii gruparii ar fi racolat 8 grupuri de migranti formate din 41 de persoane (sirieni, irakieni, vietnamezi, cetateni de origine asiatica).
In statele de destinatie (Germania si Austria), grupurile de transfugi ar fi fost preluate de catre alti membri ai retelei, pentru a-i caza in spatiile detinute, unde, pentru a-si plati datoriile privind calatoria in Europa, prestau diverse activitati "la negru", in beneficiul membrilor retelei.
Patru membri ai gruparii au fost retinuti pentru 24 de ore, sub aspectul savarsirii  infractiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de migranti, complicitate la infractiunea de trecere frauduloasa a frontierei de stat.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.