Cum arata o casa in Timisoara cand au venit turcii?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.02.2014 15:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Dupa doua luni şi jumatate de munca, sapaturile arheologice efectuate in Piaţa Sfantul Gheorghe din Timişoara s-au incheiat.
Nu a fost gasita biserica cu hramul Sfantul Gheorghe atestata in anul 1323 in cetatea Timişoarei, dar s-au gasit ziduri din celebra moschee a carei construcţie a inceput pe vremea lui Suleiman Magnificul.
Moschee care, la nord şi la sud, a adapostit şi zeci de morminte.
Sub pavajul din Piaţa Sfantul Gheorghe, conform stratificaţiei analizate de arheologi, s-au mai aflat trei oraşe.
Surpriza arheologilor, dupa cum spune Florin Draşovean, cercetator ştiinţific la Muzeul Banatului, responsabil cu şantier arheologic din Piaţa Sfantul Gheorghe, a fost descoperirea unui apeduct pe sub zidurile moscheei, care a funcţionat pana la cucerirea otomana, in 1552, ceea ce inseamna ca exista o structura urbana bine definita.

Sub nivelul de construcţie al moscheii au fost descoperite doua niveluri de case din lemn care aparţin de perioada pre-otomana a Timişoarei.
Faţa de nivelul din prezent al oraşului, casele se aflau cam la doi metri adancime.
Primul nivel de case din aceasta zona poate fi datat incepand cu secolul al XV-lea, cand casele erau construite din lemn, cu o singura incapere şi o pivniţa.
Au fost descoperite o serie de obiecte din lemn, de la farfurii, cauce, linguri, chiar şi o maciuca, precum şi ţesaturi de postav şi matase, dar şi alte obiecte gospodareşti.  

O parte din vestigiile istorice descoperite in Piaţa Sfantul Gheorghe vor ramane la suprafaţa, in vreme ce casa de lemn de dinaintea cuceririi otomane va fi ingropata la loc, fiind contaminata cu Merulius Lacrymans, o ciuperca xilofaga care distruge iremediabil lemnul.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.