Cum arata o invitatie mortuara de acum 120 de ani?

Scris de Costin Stefan | Publicat in 14.01.2012 10:33 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Un obicei mai putin cunoscut acum, dar practicat in Banat de comunitatea maghiara si germana, a fost acela al anunturilor de doliu.
In cazul unui deces in familie, membrii acesteia se simteau obligati sa trimita, de multe ori prin posta, un soi de invitatie mortuara,catre toti aceia pe care ei ii considerau potriviti a participa la funeralii.
Astfel, copiii, parintii, nepotii sau sotii, dupa caz, isi exprimau profunda indurerare dupa ruda decedata printr-o hartie care anunta circumstantele mortii, locul, ziua si ora ceremoniilor de inmormantare.
Aspectul grafic al invitatiei diferea in functie de starea decedatului, dar si de varsta acestuia.
Acest obicei avea sa se perpetueze pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, tipariturile din epoca comunista fiind insa mult mai modeste din punct de vedere stilistic.
Astazi, acest obicei pare straniu, in conditiile in care cutuma, in cazul ceremoniilor de inmormantare, spune ca aceste evenimente sunt deschise tuturor care vor sa aduca un omagiu.

Invitaţia mortuară pe care o vedeţi în imaginea ataşată articolului datează din 1892, ceea ce înseamnă că are o vechime de aproape 120 de ani.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.