Cum feresti subsolurile de inundatii? Cu clapete antirefulare...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.05.2014 17:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Inundarea subsolurilor este o problema cu care Timisoara se poate confrunta in timpul ploilor torentiale.
Aquatim spune ca atunci cand debitele sunt foarte mari si depasesc, pentru scurt timp, capacitatea de preluare si transport a retelei, sistemul intra sub presiune si apa poate refula in subsoluri.
In urma interventiilor prestate de Aquatim la solicitarea utilizatorilor, s-a constatat ca toate aceste subsoluri inundate au avut initial alta destinatie, fiind magazii, subsoluri tehnice, boxe etc.

Din cauza dezvoltarii pietei imobiliare, multe subsoluri au fost transformate in locuinte, birouri sau spatii comerciale.
In aceste incinte s-au facut lucrari de modernizare, cum ar fi montarea instalatiilor sanitare, ceea ce a implicat si legarea subsolurilor la reteaua publica de canalizare.
Din pacate, legarea instalatiilor interioare de canalizare la sistemul public s-a facut in cele mai multe situatii neautorizat, fara un proiect tehnic care sa prevada solutiile tehnice adecvate pentru evitarea riscului de inundare al acestor spatii, prin reteaua publica, la ploi torentiale.    

Detinatorii acestor spatii sunt responsabili de asigurarea conditiilor adecvate de conectare la reteaua publica, conform art. 53 (3) din Regulamentul serviciului de alimentare cu apa si de canalizare: “imobilele cu subsoluri echipate cu instalatii sanitare trebuie sa se racordeze doar cu respectarea masurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol”.

Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda solutii tehnice, oferind la cerere, proiectantilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanta de specialitate, fara a percepe taxe.
O astfel de soluţie recomandata de Aquatim este montarea pe reteaua interioara de canalizare a unei clapete antirefulare, dar, in aceasta situatie, este foarte important ca apa de ploaie colectata de pe acoperisuri sau alte suprafete sa fie evacuata dupa clapeta si, pe perioada ploilor torentiale, consumul interior de apa sa fie limitat, pentru a evita inundarea.
O alta solutie este colectarea apei de ploaie intr-un bazin, de unde sa fie refulata cu o pompa in racordul de canalizare, de preferinta dupa incetarea ploii si revenirea sistemului de colectare la regimul normal de curgere.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.