Cum i-au furat interlopii din Timisoara pe cei din Arad? Supravegheati de SRI!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.01.2015 12:07 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

8 perchezitii domiciliare pe raza judetului Arad, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate, formata din 8 de persoane, specializata in infractiuni de contrabanda cu tigari.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional organizat avand ca scop desfasurarea de activitati pe linia contrabandei cu tigari provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau introduse ilegal in Romania prin Portul Constanta, fiind disimulate prin metoda „capac”, in diferite containere, printre alte marfuri importate legal.
Sumele de bani necesare achizitionarii cantitatilor de tigari, efectuarii formalitatilor vamale si transportului acestora pana la destinatie erau achitate de initiatorii grupului infractional.
Astfel, exista suspiciunea ca in data de 26.08.2014, unul dintre liderii gruparii s-a deplasat in Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zona, convenind livrarea unei cantitati de circa 400 baxuri de tigarete marca "M”, la pretul de 90 Euro/bax.
Marfa achizitionata a fost transportata pe cale maritima in Portul Constanta, sub aparenta unor importuri legale de marfuri, in speta “oale de inox”.
Cantitatea de tigari trebuia initial sa fie expediata pe numele unei societati comerciale din  Dubai/Emiratele Arabe Unite, societate folosita ca paravan de filiera internationala si in alte operatiuni similare.
Societatea respectiva a intrat insa in atentia autoritatilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicata in traficul ilegal cu tigari, dupa ce, in cursul lunii septembrie 2014, in portul Felixtowe, autoritatile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeasi societate comerciala si destinatar o firma britanica, iar in urma controlului au descoperit ca acesta era incarcat cu tigari de contrabanda (9.000.000 tigarete).
Pe cale de consecinta, membrii gruparii s-au reorientat si au decis ca baxurile de tigari sa fie expediate prin intermediul altei societati paravan, marfurile fiind introduse in Romania in acest mod.
Transportul a fost monitorizat de catre politistii de frontiera pe drumul din Portul Constanta pana la un depozit clandestin din municipiul Arad, unde membrii gruparii au decis sa le depoziteze pentru a nu fi depistati de autoritati.
Dupa depozitare, o grupare de interlopi din Timisoara a identificat depozitul clandestin si a furat tigarile contrabandistilor.

In data de 14.11.2014, pe comunicatia Arad-Timisoara a fost retinut transportul de tigari furate de la contrabandisti, fiind  retinute in vederea confiscarii aproximativ 150.000 pachete tigari marca „Marble”, in valoare de aproximativ 300.000 euro.
Pe 12 ianuarie 2015,  politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane si Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, cu sprijinul Brigazii Mobile de Jandarmi Timisoara, au efectuat un numar de 8 perchezitii domiciliare pe raza judetului Arad, la membrii grupului infractional.

Prejudiciul produs bugetului de stat prin activitatea infractionala este de 2.132.699 lei (circa 475.000 euro), iar la sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Timisoara vor fi aduse 10 persoane in vederea audierii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.