Cum sa conduceti pe timp de cod galben de zapada?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.12.2012 15:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Având în vedere atenţionarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, privind căderi masive de zăpadă în perioada următoare, poliţiştii adresează câteva recomandări tuturor şoferilor.

În aceste condiţii de ninsoare, poliţiştii recomandă şoferilor să evite deplasările pe drumurile naţionale în perioada următoare, limitându-se la cazurile cu caracter de strictă urgenţă. În cazul în care deplasarea este imperios necesară, le recomandăm şoferilor să se intereseze de starea drumurilor şi să îşi echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri antiderapante, un săculeţ de nisip, lopata).
Pentru evitarea ambuteiajelor şi pentru a se putea realiza deszăpezirea drumurilor, conducătorii auto, în special cei care conduc autovehicule de mare tonaj, sunt rugaţi să se retragă în parcări sau în alte zone unde pot staţiona în siguranţă, iar în cazul în care deplasarea este de strictă urgenţă, să conducă cu viteză redusă şi cu multă prudenţă.
În cazul în care conducătorii sunt surprinşi pe drum de fenomene meteorologice extreme, acesţia trebuie să oprească pe raza celei mai apropiate localităţi, iar în cazul închiderii drumului, să nu forţeze intrarea pe sectoarele în cauză.
De asemenea, trebuie să respecte atât semnalizarea rutieră specifică, cât şi semnalele agenţilor de poliţie rutieră în vederea prevenirii ambuteiajelor şi să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente.
Conducătorii auto începători sunt rugaţi să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în aceste condiţii şi să apeleze la o persoană experimentată pentru efectuarea deplasării.
Până la această oră, poliţiştii timişeni au reţinut mai multe certificate de înmatriculare celor care au avut curaj să se avânte în trafic deşi nu aveau montate cauciucurile de iarnă, neconştientizând riscurile la care se expun.
În perioada următoare poliţiştii vor fi prezenţi pe principalele tronsoane de drum, care vor patrula având semnalele luminoase pornite şi vor efectua controale autovehiculelor în vederea interzicerii circulaţiei celor care nu sunt echipate corespunzător pentru a evita ambuteiajele în trafic, accidentele rutiere şi eventualele neplăceri create de evenimentele neplăcute.
Totodată, poliţiştii vă mai recomandă:
*înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
*Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
*Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul;
*Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi in trafic. Legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
*Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
*Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
*Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;
*Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor;
*În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz.
Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.