Cum sa va feriti de capuse?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.05.2012 11:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Combaterea vectorilor în municipiul Timişoara se realizează pe baza monitorizărilor efectuate în cele 30 de locaţii (15 la nord de Bega şi respectiv 15 la Sud de Bega), unde sunt amplasate sistemele de monitorizare (de tip BLACK HOLE).
De asemenea, ţinând cont de sesizările primite din partea cetăţenilor, persoane fizice, juridice, instituţii de învăţământ, sociale, etc. se efectuează lunar tratamente pentru combaterea atât a insectelor producătoare de disconfort, cât şi a rozătoarelor.
Tot datorită aplicării tratamentelor preventive, a fost evitată apariţia căpuşelor în unele zone periferice ale oraşului (Kuncz, Plopi, Ciarda Roşie, Ronaţ).
Primăria Municipiului Timişoara, începând cu această lună, va lua măsuri de aplicare de tratamente pentru combaterea vectorilor în toate cartierele municipiului, o atenţie sporită acordându-se cazurilor în care se va semnala apariţia căpuşelor.
Căpuşa – Ixodes ricinus - face parte din grupul artropode parazite din clasa arahnidelor care parazitează vertebratele şi pot transmite, în unele cazuri, boli infecţioase.
Căpuşa trăieşte de obicei în păduri, pe pajişti, în locuri cu ierburi înalte, pe terenurile cu gazon ori în grădini. Căpuşele se hrănesc cu sângele animalelor sălbatice sau domestice, precum şi cu cel al oamenilor. În casele oamenilor ele stau numai pe pielea oamenilor sau în blana animalelor de companie sau domestice. Împreună cu gazdele, ce le servesc şi drept vectori (mijloace de transport), căpuşele pot coloniza spaţiile verzi, pajiştile, grădinile sau curţile imobilelor. Ca aspect, căpuşa are dimensiuni de 2,5 - 4 mm lungime; corpul este, în mod tipic, compus din două segmente şi are culoarea roşu-maro, galben-maro sau gri-maro, capul, maxilarele aparatului bucal şi cele 4 perechi de picioare au în general o culoare mai închisă decât restul corpului; maxilarele aparatului bucal sunt specializate pentru supt şi înţepat.
Combaterea se realizează cu insecticide avizate de Ministerul Sănătăţii, iar locurile tratate vor fi marcate cu afişe de avertizare. În timpul tratamentul populaţia este rugată să evite aceste zone, deoarece produsele folosite sunt iritante.
Totodată, se face apel la toţi cetăţenii, ca în cazul constatării apariţiei căpuşelor, în unele zone verzi, indiferent de forma de proprietate (publică şi/sau privată), să anunţe la dispeceratul S.C. DERATON SRL., tel. 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia de Mediu, tel. 0256/408366.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.