Cum se aplica... bunele practici in justitie?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.04.2014 11:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul teritorial Timişoara au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatei JOLDES RAMONA-ELENA, avocat in cadrul Baroului Bucureşti, in sarcina careia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţa.

In ordonanţa de reţinere se arata ca in cauza exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, Joldes Ramona-Elena, in calitate de avocat in cadrul Baroului Bucureşti, in perioada martie 2013—aprilie 2014, a pretins unui denunţator suma totala de 16.500 lei din care a primit suma totala de 2.000 lei, promiţand ca, prin influenţele care le are asupra unor judecatori şi procurori investiţi cu judecarea ori soluţionarea cauzelor civile şi penale pe care denunţatorul le are pe rolul instanţelor de judecata ori al parchetelor din Timiş, in schimbul sumelor de bani pe care le va remite acestora, va interveni in scopul soluţionarii lor favorabile.

La data de 28 aprilie 2014, inculpata Joldes Ramona-Elena a mai primit 12.000 lei de la denunţator, procurorii procedand la constatarea infracţiunii flagrante.

In fapt, incepand din anul 2008, persoana denunţatoare din prezenta cauza a formulat şi exercitat mai multe plangeri penale şi acţiuni civile care au fost concepute şi depuse la momentul respectiv de catre avocata Joldes Ramona Elena. In cursul anului urmator, respectiv in 2009, aceasta i-a spus clientului sau ca adversarii din procese caştiga litigiile pe motiv ca reprezentantul lor, un alt avocat, i-ar mitui pe magistraţii investiţi cu soluţionarea cauzelor. In acest sens, avocata Joldes Ramona Elena i-a sugerat clientului sau ca acelaşi lucru ar trebui sa-l faca şi ei, pentru a se conforma unor aşa-zise 'bune practici' in justiţie.

Sugestia inculpatei nu a fost urmata la acel moment de o pretindere efectiva şi de remiteri a unor foloase, astfel ca, pana in lunile februarie — martie 2013 nu a mai existat o continuare a acelei prime discuţii. Incepand insa cu lunile februarie — martie 2013, inculpata Joldes Ramona Elena a inceput sa-l contacteze telefonic in mod insistent pe denunţator, solicitandu-i sa se intalneasca pentru a discuta despre situaţia dosarelor aflate in curs de soluţionare la diferite organe judiciare, penale ori civile.

Cu ocazia acelor intalniri solicitate de catre inculpata Joldes Ramona Elena, aceasta i-a cerut sa-i remita sume de bani pe care ulterior sa le predea procurorilor şi judecatorilor investiţi cu soluţionarea cauzelor, fara ca, in cadrul acelor intalniri, sa poata preciza cuantumul exact al banilor pe care urma sa ii preda fiecaruia dintre magistraţii la care a facut referire.

La data de 13 mai 2013, inculpata Joldes Ramona Elena a pretins de la denunţator suma de 16.500 lei .

Concret, avocata Joldes Ramona Elena pretindea suma de bani pentru soluţionarea in interesul denunţatorului a doua dosare civile aflate pe rolul Judecatoriei Timişoara, respectiv a doua dosare penale dintre care unul aflat spre soluţionare la Parchetul de pe langa Judecatoria Timişoara şi altul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timişoara.

Ca urmare a activitaţilor persuasive ale inculpatei, denunţatorul i-a remis suma totala de 2.000 lei (din care 1.000 lei in data de 19 martie 2014 şi 1.000 lei la data de 7 aprilie 2014). In cadrul celor doua intalniri cand denunţatorul a remis sumele de cate 1.000 lei, inculpata Joldes Ramona Elena, pentru a-i intari martorului convingerea ca dosarele nu pot fi soluţionate favorabil decat in modul propus anterior de catre ea, a incercat sa-i explice ca judecatorii şi procurorii la care a facut referire anterior, precum şi un poliţist, sunt prieteni şi apropiaţi ai sai, unii chiar foşti colegi şi ca ei o ghideaza in ce prive?te demersurile care trebuie facute pentru a nu fi create suspiciuni cu privire la soluţionarea dosarelor.

De asemenea, inculpata a confirmat faptul ca suma de 1.000 lei primita in data de 19 martie 2014 ar fi remis-o unui judecator care, ulterior, ar fi predat-o personal procurorilor care ar avea in instrumentare dosarele penale, precum şi faptul ca ar fi avansat din fonduri proprii suma de 1.500 lei, pe care ar fi remis-o, de asemenea aceluiaşi judecator, pentru ca apoi sa fie predaţi aceloraşi procurori. Referitor la dosarele civile, inculpata Joldes Ramona Elena a mai precizat ca suma de bani pe care denunţatorul ar urma sa o plateasca pentru 'cumpararea' serviciilor judecatorilor urmeaza a fi precizate ulterior, respectiv cel mai tarziu in data de 28 aprilie 2014.

Ca urmare, in ziua respectiva, inculpata a trimis un mesaj scris la numarul de telefon al denunţatorului, aratand ca acesta trebuie sa pregateasca suma de 2.700 de euro pentru cei trei magistraţi judecatori, sens in care inculpata i-a şi solicitat denunţatorului o intalnire in cursul aceleiaşi zile de 28 aprilie 2014, precizand s-a bazat pe acordul şi pe confirmarea denunţatorului ca dispune de toţi banii.

La data de 28 aprilie 2014 inculpata a primit de la denunţator suma de 12.000 lei, in schimbul celor mai sus menţionate.
Inculpatei Joldes Ramona Elena i s-au adus la cunoştinţa calitatea procesuala de inculpat şi acuzaţiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.
La data de 28 aprilie 2014, aceasta a fost reţinuta pentru 24 de ore, urmand a fi prezentata, la data de 29 aprilie 2014, la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.