Cum se ia fonduri europene si se ajunge la DNA?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.06.2013 13:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
*INGRISCH IOSIF, asociat la S.C. IMP CONS S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în formă continuată (22 acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de fals înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în formă continuată (9 acte materiale);
*SZABO CSABA-ZOLTAN, şef de fermă în cadrul S.C. IMP CONS S.R.L. S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene,
*MOŞTEANU MIHAI, angajat la S.C. IMP CONS S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşit în realizarea scopului urmărit prin infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene (13 acte materiale), în formă continuată,
*GOLDIŞ IOAN, angajat la S.C. TADIS AGRO S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene;
*S.C. IMP CONS S.R.L. - în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave,
*BERCSENYI TIBOR în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.

La data de 28 octombrie 2008, între S.C. IMP CONS S.R.L. S.R.L., în calitate de beneficiar şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.), în calitate de Autoritate Contractantă, s-a încheiat Contractul de Finanţare intitulat 'Modernizare fermă vegetală prin achiziţie de utilaje agricole, localitatea Otelec, comuna Uivar, judeţul Timiş', finanţat prin Programul F.E.A.D.R. (fonduri europene).
În proiectul a cărui finanţare o solicitase, pentru a beneficia de un punctaj superior în cadrul procedurii de evaluare, inculpatul Ingrisch Iosif a inserat obligaţia S.C. IMP CONS S.R L. de implementare a unui nou standard european privind calitatea seminţelor prin achiziţionarea unei instalaţii de tratare a seminţelor. Ca urmare, A.P.D.R.P. a aprobat achiziţionarea unor utilaje în valoare totală de 4.030.822 lei.
În contextul achiziţionării acestor utilaje, Ingrisch Iosif a depus, cu ajutorul inculpatului Szabo Csaba Zoltan, reprezentant legal al proiectului, o cerere de plată aferentă primei tranşe de finanţare, ce a fost respinsă de către A.P.D.R.P. deoarece beneficiarul proiectului nu a dovedit achiziţionarea instalaţiei de tratat seminţe.
Ulterior, pentru a obţine, totuşi, contravaloarea utilajelor achiziţionate până în acel moment, Ingrisch Iosif a contestat decizia de respingere şi, în susţinerea contestaţiei, a depus mai multe documente false. Concret, Ingrisch Iosif a remis unor inspectori din cadrul Corpului de control al Ministrului Agriculturii mai multe documente falsificate de el, de inculpaţii Moşteanu Mihai şi Goldiş Ioan şi de către alte persoane.
Pe baza documentelor false, contestaţia a fost admisă, astfel că Autoritatea Contractantă a virat suma de 1.023.634,30 lei (echivalentul a 241.742,47 euro) în contul S.C. IMP CONS S.R.L., reprezentând o primă tranşă din finanţarea aprobată.
În cursul cercetărilor, cu ocazia audierii lui Berecsyi Tibor în calitate de martor, acesta a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu achiziţionarea de către S.C. IMP CONS S.R L. a utilajului pentru care s-a solicitat decontarea.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă cu suma de 1.003.950,39 lei, reprezentând fonduri europene şi bani de la bugetul de stat.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile (combină, tractoare) aparţinând S.C. IMP CONS S.R.L.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Timiş.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.