Cum si ce drepturi vor primi elevii cu cerinte educationale speciale?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.06.2016 19:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

HG 423 din 2016 priveşte repartizarea pe judeţe a sumelor aprobate prin lege pentru finanţarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi in invaţamantul de masa, precum şi metodologia de alocare a acestor sume unitaţilor de invaţamant de masa, pentru anul 2016.
 
Inspectoratul Şcolar aj judeţului Timiş informeaza ca, conform HG 423/2016, sumele vor fi utilizate pentru plata drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi in invaţamantul de masa pentru toate zilele de şcolarizare din anul 2016.
Sumele vor asigura alocaţia zilnica de hrana, rechizitele şcolare, imbracamintea şi incalţamintea.

Cuantumul drepturilor financiare sunt stabilite conform prevederilor pct. A din anexa la HG 904/2014.
Pentru hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive:
* de la 0 pana la 3 ani inclusiv, valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copil/tanar) este de 12 le/zi/copil/tanar şi valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar) este de 366 lei/an/copil/tanar
* de la 3 la 7 ani inclusiv:  valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copil/tanar) este de 16,60 le/zi/copil/tanar şi valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar) este de 498 lei/an/copil/tanar.

Prevederile se aplica copiilor si tinerilor cu cerinte educationale speciale, scolarizati in unitatile de invatamant special sau de masa, inclusiv celor scolarizati in alt judet decat cel de domiciliu, in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
* de la 7 pana la 14 ani inclusiv: valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copil/tanar) este de 16,60 le/zi/copil/tanar şi valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar) este de 611 lei/an/copil/tanar.
* de la 14 pana la 18 ani inclusiv:  valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copil/tanar) este de 16,60 le/zi/copil/tanar şi valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar) este de 754 lei/an/copil/tanar.

Prevederile se aplica si copiilor si tinerilor cu cerinte educationale speciale, scolarizati in unitatile de invatamant special sau de masa, inclusiv celor scolarizati in alt judet decat cel de domiciliu, in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit metodologiei de alocare a sumelor, ISJ Timiş precizeaza ca toate unitaţile de invaţamant au fost informate asupra faptului ca in termen de cel mult 10 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii, parintele sau dupa caz reprezentantul legal, solicita, pe baza de cerere scrisa acordarea acestor drepturi.

Cererea scrisa insoţita de documentele prevazute la art. 2 din Metodologie se depun la unitatea de invaţamant de masa cu prsonalitate juridica in care sunt integraţi copiii.
In termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor, unitaţile de invaţamant integratoare transmit ordonatorilor principali de credite (primarilor) numarul de beneficiari inscrişi in evidenţe la data de 1 ianuarie 2016 sau ulterior acestei date.
In termen de 5 zile de la expirarea termenului pana la care unitaţile de invaţamant depun in atenţia ordonatorilor de credite lista cu beneficiarii pe tranşe de varsta, ordonatorii de credite (primarii) centralizeaza situaţiile şi transmit situaţia centralizatoare spre ISJ Timiş.

In termenul prevazut de metodologie, ISJ Timiş (alte 5 zile) transmite situaţia centralizata la nivel de judeţ, consiliilor judeţene, care, in termen de 20 de zile de la expirarea termenului pana la care ISJ Timiş este obligat sa transmita, va repartiza sumele unitaţilor adminnistrativ teritoriale.

Unitaţile de invaţamant platesc beneficiarilor sumele aferente reprezentand alocaţia zilnica de hrana in primele 5 zile lucratoare ale lunii, pentru luna/lunile precedente, in funcţie de numarul de zile de şcolarizare şi prezenţa şcolara inregistrata in luna/lunile anterioare.
Sumele destinate pentru achiziţia de imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive se platesc pana la finalul anului calendaristic.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.