Cum un inspector antifrauda de la ANAF ofera consultanta... despre cum se fraudeaza

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.06.2016 16:04 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 08.06.2016, a inculpatului COJOCARU ALEXANDRU — BOGDAN, inspector antifrauda in cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala — Direcţia Regionala Antifrauda 5 Deva, cu privire la savarşirea infracţiunii de luare de mita.

In perioada 2015-2016, cu ocazia unui control ce se desfaşura la o societate comerciala, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan, in calitate de inspector antifrauda in cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala — Direcţia Regionala Antifrauda 5 Deva, a pretins cu titlu de mita de la un om de afaceri (denunţator in cauza) foloase materiale pe care urma sa le primeasca disimulat, prin intermediul unui interpus, in schimbul favorizarii firmei respective.

In acest context, pana in prezent, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan nu a incheiat niciun act final de control ori inspecţie fiscala, mai mult a intreprins acţiuni de tracasare a reprezentanţilor societaţii controlate, materializate prin:
— solicitarea repetata de documente şi invitarea acestora la sediul instituţiei acestuia din municipiul Deva,
— efectuarea de verificari paralele ce priveau alte aspecte decat obiectul principal al controlului, finalizate prin aplicarea unor sancţiuni contravenţionale minore, toate cu scopul de a pune presiune psihica şi a-i determina in cele din urma sa accepte condiţiile impuse de acesta, respectiv de a accepta sa dea cu titlu de mita, anumite foloase materiale ori pecuniare.

Urmare a acestui comportament, la data de 02 iunie 2016, omul de afaceri i-a remis intermediarului, in considerentul de mai sus, suma de 2.100 lei.

A doua zi, inculpatul s-a prezentat la sediul firmei şi a returnat cei 2.100 lei, lasand sa se inţeleaga ca suma remisa nu ar fi suficienta şi de aceea a restituit-o.

In cursul zilei de 08 iunie 2016, omul de afaceri s-a intalnit cu inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan, ocazie cu care acesta din urma i-a reproşat ca nu l-a cautat mai repede pentru ca lucrurile ar fi putut fi rezolvate mai demult, dar ca acestea se pot aranja şi in aceasta faza, dar prin toamna.

In continuare, inspectorul antifrauda i-a oferit consultanţa denunţatorului in sensul ca l-a invaţat sa deschida o firma unde sa transfere toate activele societaţii vizata de control, care ulterior urma sa fie inchisa. De asemenea, pentru a tergiversa rezultatul final al controlului, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan i-a mai spus omului de afaceri ca pe data de 09 iunie 2016, cand acesta din urma era invitat la sediul Direcţiei Regionale Antifrauda Deva, sa prezinte mai puţine acte decat cele solicitate şi sa faca o noua cerere pentru a obţine o amanare a termenului de depunere a documentelor.

Mai mult, inculpatul l-a asigurat pe denunţator ca intre timp el se va ocupa ca lucrurile sa evolueze intr-o maniera favorabila, intrucat urmeaza sa se schimbe şi conducerea, iar cu noul şef se inţelege mai bine.

Nici de aceasta data inspectorul antifrauda nu a fost mulţumit de suma de bani oferita de denunţator, lasand sa se inţeleaga ca cei 10.000 lei pe care a vrut sa-i remita omul de afaceri sunt prea puţini.

In plus, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan a manifestat un comportament extrem de precaut, incercand chiar sa-l percheziţioneze pe denunţator in vederea depistarii unor eventuale mijloace de inregistrare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.