Cum vrei parc in Timisoara: ca la Viena sau ca la Londra?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.11.2013 20:06 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Unul dintre cele mai vechi parcuri ale orasului, care a fost şi Parcul Stalin, dar şi cimitir cu mai bine de doua sute de ani in urma, isi va recastiga stralucirea de odinioara prin amenajari complexe, constructive si peisagistice.
Sau cel puţin aşa spune Primaria municipiului Timişoara.
Parcul a fost amenajat de generalul Anton Scudier, comandantul militar al orasului la 1860, fiind denumit ca atare.
Initial, parcul a fost amenajat in stil englezesc, cu peluze intinse, in care au fost plantate flori. Aleile se intretaiau in partea centrala a parcului.
Dupa cele doua razboaie mondiale, parcul a fost reorganizat prin plantarea de copaci si largirea spatiului destinat locului de promenada.

Proiectul de studiu de fezabilitate prevede doua solutii de amenajare, una in stil gradina vieneza, cealalta prevede imbinarea armonioasa a stilului geometric deja existent cu cel peisager - englezesc.  
Cele doua variante de amenajare vor fi publicate pe site-ul primariei ca dezbatere inainte de finalizarea studiului de fezabilitate, extinzand practic gama de sugestii si comentarii la nivelul intregului oras.
Cele 2 variante propun in rezumat urmatoarele abordari:
ABORDAREA 1
Conceptul de gradina vieneza este inspirat din ambianta Gradinilor Schonbrunn, fiind in concordanta cu titulatura municipiului Timisoara de Mica Viena.
Sistematizarea actuala a Parcului Scudier rezoneaza cu implementarea conceptului propus.
Se propune pastrarea sistematizarii initiale a amenajarii existente - in proportii aproximative: 75% amenajare peisagera alcatuita dintr-o peluza punctata de exemplare de valoare si de grupuri compuse din arbori si arbusti ornamentali si 25% amenajare geometrica a axelor principale de compozitie.
Aranjamentul geometric al axelor centrale ale parcului va fi alcatuit din mozaicuri florale care se vor inlocui sezonier.
Aceste partere vor fi punctate cu specii permanent verzi avand forme geometrice si cu plante in vase ornamentale din piatra.
Intreaga amenajare se va diversifica prin introducerea de specii decorative constituind pete de culoare in decursul intregului an. In mare parte speciile arbustive propuse vor avea un foliaj permanent.
Volumul plantarilor dendrologice in zona peisagera a parcului va inlocui volumul extragerilor propuse.
ABORDAREA 2
Restaurarea peisagera si accentuarea stilului geometric existent pe cele doua artere perpendiculare.
Stil englezesc cu peluze intinse si aerisirea spatiala a parcului oferind eleganta si naturalete dar si o buna vizibilitate atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Mutarea subarboretului la periferia parcului si crearea in gazon a unor pete de culoare, folosind vegetatie persistenta, de mica inaltime, evitand formarea unui ecran verde la nivelul ochiului.

Dezbaterea va fi deschisa timp de 14 zile (6-20 noiembrie) si sugestiile vor fi trimise in atentia Directiei Comunicare din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, pe adresa de mail: comunicare@primariatm.ro, urmand sa fie integrate dupa analiza in studiul de fezabilitate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.