Daca nu merge TIMISOREANUL la MUZICA (CLASICA), se duce MUZICA in... TRAMVAI, BISERICA, PARC, Canalul BEGA sau PIATA!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.09.2017 08:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Asociaţia Cultural - Educaţionala MELOPOLIS organizeaza in perioada 24 - 30 septembrie 2017, in  cadrul proiectului  MUZICA PE ROŢI, o serie de concerte in 6 locaţii, din tot atatea cartiere  timişorene: Biserica Ortodoxa din Ghiroda Noua (24 septembrie, ora 12.00), tramvaiul 10 (pe  traseul Calea Buziaşului- Calea Torontalului, 26 septembrie, ora 9.00), Parcul Petofi Sandor  (cartier Freidorf, 27 septembrie, ora 18.00), tramvaiul 2 (pe traseul Piaţa Libertaţii- Calea  Şagului, 28 septembrie, ora 16.00), Canalul Bega (intre Parcul Copiilor - Piaţa Iosefin-  Autogara, 29 septembrie, ora 18.00), Piaţa Mehala (30 septembrie, ora 11.00).
In caz de timp nefavorabil manifestarile in aer liber vor fi reprogramate.

In cadrul proiectului vor participa 40 de muzicieni, solişti şi membrii in 6 formaţii   instrumentale şi vocal-instrumentale, indrumaţi de 6 coordonatori.

Ideea proiectului MUZICA PE ROŢI a aparut intr-un context in care se impune creşterea  participarii culturale in cartierele Timişoarei, nevoie identificata atat in studiul sociologic  Cercetare in Timişoara şi Timiş, realizat in anul 2014, cat şi din consultarile din cadrul  procesului de elaborare a Strategiei culturale a Municipiului Timişoara 2014- 2024.
Deşi apreciau in mare masura calitatea şi diversitatea acţiunilor culturale locale, cetaţenii  oraşului şi-au exprimat şi dezamagirea ca acestea se intampla preponderent in centrul oraşului,  iar in cartiere actul cultural se desfasoara rar.
Proiectul vine sa susţina conţinutul cultural şi artistic al TM2021, teritoriul LOCURI, staţia Indrazneşte (vizeaza implicarea cetaţenilor, creşterea puterii comunitaţii locale, democratizarea spaţiului comun, intervenţii urbane participative), traseu Impuls (artele spectacolului ca instrument de revendicare a spaţiului public de la periferiile oraşului).

Incepand cu ediţia de anul acesta, organizatorii işi propun sa abordeze notiunea de cartiere in sens mai larg, nu doar ca unitaţi administrative bine determinate in teritoriu, dar şi comunitaţi, grupuri care impartaşesc valori comune.
 Conceptul de cartier merita redefinit in condiţiile in care in ultima vreme se constata o fragmentare a comunitaţii, apar fluctuaţii - unii vin, alţii pleaca, pentru unii cartierul inseamna doar locul de dormit, locul in care se intorc seara dupa orele de serviciu, pentru alţii este un loc in care işi doresc sa petreaca mai mult timp, un loc de care se simt ataşaţi din copilarie.

„Muzica este un limbaj universal, aduce oamenii impreuna şi poate construi  un spirit  comunitar. Proiectul işi propune sa dezvolte şi noi categorii de public din comunitaţile  vizate, şi anume acelea care nu frecventeaza instituţiile de cultura şi evenimentele culturale  cu acces platit, printr-o abordare alternativa şi neconvenţionala. Practic, aşa cum se  defineste şi in titlul proiectului, vom duce MUZICA PE ROŢI acolo unde este nevoie de ea:  in  cartierele oraşului, pe langa spaţiile de petrecere a timpului liber, in parcuri, in pieţe şi  spaţii aglomerate.  Noi credem ca muzica clasica poate fi pe gustul tuturor, atunci cand este  oferita cu bucurie in spatii neconventionale, iar repertoriul pe care l-am ales impreuna cu  partenerii noştri este accesibil”, declara Daniel Simion, preşedintele organizaţiei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.