Daniel Vighi: Avem sansa Monica Macovei!

Scris de Timisoara Express | Publicat in 21.09.2014 23:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Daniel VIGHI, scriitor, profesor universitar, membru al Societaţii Timişoara, co-autor al Proclamaţiei de la Timişoara

Daniela RAŢIU: Vizita Monicai Macovei la Timişoara a fost prilej de controverse. Lumea s-a inflamat in urma unei declaraţii a MM in legatura cu rolul religiei in şcoli. Nu doar articole de presa, ci şi dispute pe facebook, talk-show-uri, poziţionari radicale, a trasat tranşee. Ai fost la respectiva intalnire. De ce acest subiect al predarii religiei in şcoli isca atata patima?
Daniel VIGHI: In primul rand spun raspicat ca totul a pornit dintr-o deformare mincinoasa a spuselor Monicai Macovei datorata lui Pressalert care probabil doresc sa-l aduca pe Ponta la 70% şi au zis ca nu strica sa bage acolo minciuna cu eliminarea religiei din şcoli. Eu le doresc sa ajunga nord-coreeanul nostru la victoria la care viseaza şi atunci sa-i vad cum mai instrumentalizeaza propagandistic minciuni cand domnul preşedinte de extract chinezo-coreean pune de o dictatura şi vor ramane singuri pe piaţa media sa-şi continue manipularile ca in singuratatea alergatorului de cursa lunga. In ce ma priveşte, alaturi de alţi foşti, de-acum batrani, revoluţionari timişoreni oneşti, din aceia fara diplome de la Iliescu şi de la organele din 90, le spunem tuturor susţinatorilor regimului chino-asiatic al lui Ponta ca vor trebui sa puna de-o revoluţie pentru a scapa de plagiatorul şef al naţiunii. Ei şi toţi colegii intelectuali care mai acum vreo doi ani au semnat o petiţie istorica in care au susţinut tare, şi in vazul Europei, ca lovitura de stat a fost cinstea legislativa intruchipata. Aşadar la treaba, sunt curios pe unde scoateţi camaşa din ianuarie 2015 cu Victor Ponta, pe cand republica lui Mazare se va laţi de la Dunare la Tisa, şi DNA va fi amintire iar in locul marilor hoţi ai ţarii, vor locui la Rahova naşii de la tren şi babe care au tulburat posesia vecinelor mutand ulucii gardului.
Daniela RAŢIU: Dincolo de trunchierea declaraţiei Monicai Macovei in legatura cu subiectul religia, o alta declaraţie a fost mult mai importanta. Intrebata de cum se raporteaza la controversatul subiect al Roşiei Montana, MM s-a declarat ferm impotriva exploatarii, constanta in aceasta.
Daniel VIGHI:  Aici, şi Societatea Timişoara şi Monica sunt consecvenţi din anii 1998 – le spun colegilor din stanga intelectuala ca avem o poziţie ecologic-intelectuala militanta care ar trebui sa le fie pe plac, numai ca prietenii noştri nu au timp de reflecţia de felul ”Ce-i de facut”  (practica, adica!) din motive de hermeneutica socialista de caviar academico- teoretic care stramba din nas la democraţia autentica a Monicai, nu le pute deloc naţional-comunismul reloaded al chinezului naţional. Nu se impiedica in naţionalismul gregar şi in mataniile ipocrite ale social-demiocratului de rit vechi Victor Ponta şi cauta nod in papura candidaturii acestei femei de toata isprava.
Daniela RAŢIU:  Ataţia candidaţi pentru cea mai inalta funcţie in stat şi totuşi un subiect atat de sensibil ca Roşia Montana nu se afla pe agenda acestora. Cat de important este acest subiect?
Daniel VIGHI:  Este unul dintre cele mai importante ale agendei protestatare tinere, m-am alaturat lor şi constat ca mare parte din liderii ”uniţisalvam” sunt cripto-pontişti şi au frustrari la candidatura, unica democratica şi dincolo de corupţiile indatinate, din cauza ca s-au rostit in favoarea acestei candidaturi domnii de dreapta Liiceanu sau Tismaneanu. Ca şi cand aceştia ar fi altceva decat susţinatorii unor principii transdoctrinare faţa de primejdia putinisto-chineza a lui Ponta şi Mazare. Din nou judecam emoţional. Din nou practicam frustrari personale de extract, fie şi cultural, şi cadem in plasa mataniilor naţional-socialismului pontist. Ca pe vremea loviturii de stat, cand au contat mai multa hahaitul prezidenţial sau privirea dumnealui piezisa decat incalcarea statului de drept. Mecanismul funcţioneaza inca de pe vremea Convenţiei Democatice, orice reforma a statului a fost atunci oprita de sintagma ”ne conduce ţapu!” Acum e tot aşa. Mai avem puţin şi urmeaza lunga noapte romaneasca!
Daniela RAŢIU: De fiecare data cand discutam despre scena politica obişnuieşti sa militezi pentru necesitatea schimbarii discursului public, sa acuzi faptul ca politicienii noştri nu simt ”spiritul epocii” (Zeitgeist).
Daniel VIGHI:  Pai, nu simt nimic, doar mirosul banului, dovada ca cei de dreapta au ramas cu un anticomunism de care şi-au batut joc. Stanga este pravoslavnica şi naţional-comunista. Şi la dreapta şi la stanga politicieni cu instinctul de haita al lupilor au dat iama in credinţele ”naive” şi desigur ”proaste” ale celor care au crezut ca putem trai in libertate democratica. Nimeni nu pricepe ce vor noile generaţii, cautam sa-i ţinem prizonieri unor clişee şi lozinci de care ne-am batut joc, in numele carora am furat şi am batjocorit tot ce se putea batjocori pe scena publica. Acum totul arata ca un closet public cu miasme insuportabile. De ce va miraţi, dragi analişti şi politicieni de hazna publica, de faptul  ca lumea nu iese la vot. Din cauza de miros, e aşa ca şi cand l-ai ţine pe unul cu forţa intr-o vara torida in weceurile publice din plastic! Ce sa faca oengiştii, militanţii ecologişti, luptatorii pentru statul de drept cu voi in fruntea statului? Avem acum (nu vom mai avea alta degraba!) şansa Monica Macovei, daca o rataţi veţi sta in buda cu pricina şi mirosurile vi se vor strecura in dormitoare, nu va iluzionaţi ca sunteţi apolitici. Nu exista aşa ceva. Mirosul vi se impregna in veşmintele apolitice, oricat spray teoretic şi hermeneutic veţi folosi!
Daniela RAŢIU: Exista un monopol politic al actualei clase politice, fapt care ii confera acesteia un control total al deciziilor, ignorarea societaţii civile (firava, dar existenta). Sistemul politic a dezvoltat o rezistenţa la schimbare, pare a fi impenetrabil. O lupta de schimbare a acesteia poate fi etichetata drept donquijotism.
Daniel VIGHI: Sistemul politic işi apara ce a dobandit, vrea sa jefuiasca, sa ne ucrainizeze. O sa ne dea programe cu fete dezbracate la televizor ca in Ucraina şi ei vor continua, dupa 2015, sa fure pana ne vom prabuşi. De aceea vor monopol. Monopolul jafului! Intre timp noi ne pişam pe vot. O sa aştept sa vad cand nu vor mai putea de miasmele abuzurilor şi nedreptaţilor, de spectacolul grandomaniei, ce vor face aştia cu urina lor demna, se vor pişa underground in punga. Mass media va fi a lor, internetul il vor controla. Se vor putea bucura de Oana Zavoranu. Şi de spectacolele lui Radu Mazare!
Daniel RAŢIU: Se vorbeşte tot mai des despre ”capitalismul de stat”, intr-o Romania care pare a se intoarce la guvernarea partidului-stat. Modelul chinez?
Daniel VIGHI:  Nici asta nu pricep mulţi dintre semenii noştri. Nu mai exista decat o Europa straniu democrata, exotica prin drepturilor omului şi prin, nu-i aşa dragii mei de stanga intelectuala antiuniune europeana, drepturile sindicale. Cautaţi-le in China. Sau la Putin. Acolo e raiul exploatarii capitaliste. Nu in Europa la care strambaţi subţire (şi) teoretic nasul! Oligarhii sunt produsul capitalismului de stat, cea mai mare ameninţare la democraţie şi la libertaţile omului pentru ca transforma egalitatea de şanse in arbitrariul contractelor de stat acordate pe naşii şi cumetrii. Nu vreţi asta, mai gandiţi-va o data (şi inca o data) la candidatura Monicai. Sa nu veniţi dupa aceea cu vaietaturi, ca e prea tarziu. Republica Vrancea über alles! La fel aceea de pe malul marii. Capitalismul de stat mafiot cu tinere blondine de-a dreapta. Şi, vedeţi bine!, de-a stanga!
Daniela RAŢIU: Revenind la Monica Macovei, de ce crezi ca este perceputa ca fiind in afara sistemului politic?
Daniel VIGHI: Pentru ca a fost tot timpul aşa. A intrat in partid la fel cum am intrat şi noi, caţiva prin 92, in Partidul Alianţei Civice şi ne-am retras in faţa celor care ne acuzau ca suntem naivi intelectuali, ca nu aşa se face politica. De atunci au abolit principiile! De aceea, nu mai exista repere in politica, doar vot util, doar calcule, doar minciuni pentru victorie! De aceea, Monica este civila, nu de-a lor. Dovada caţi au votat-o in PDL.
Daniela RAŢIU: Te-ai implicat in campania pentru strangere de semnaturi pentru Monica Macovei. De ce ai facut-o?
Daniel VIGHI: Ca sa fac ceea ce parea greu de reuşit. Şi iata ca am izbandit, deci slabiţi-ma cu votul util. Putem vota, daca n-o fi sa fie, in turul doi util şi fara convingere. Monica Macovei: candidatura şi votul ei este (şi va ramane) UN APEL LA STAT DE DREPT PENTRU VIITORIME. O amintire pentru rastrişte. Cand am fost cu Proclamaţia in 1990 la Ion Iliescu, ne-a fost sugerat de Virgil Magureanu sa acceptam negoţul cu punctul 8 cu o excepţie pentru Ion Iliescu şi aplicabil tuturor celorlalţi. Nu am vrut din aceleaşi motive pentru care e bine (acum, mai ales acum, in faţa pragului istoric chino-coreean care ne aşteapta) sa VOTAM ISTORIC impotriva miasmei. Sa evadam din buda din parc!
Daniela RAŢIU: Pentru tine, ca membru al Societaţii Timişoara, cu vechi ştate de activist civic atent la zona politica, cum l-ai gasit pe alegatorul roman in simpla interacţiune ”la corturi”?
Daniel VIGHI: Divers, neaşteptat, cu oamenii devotaţi şi cu apostolii urii antrenaţi seara de seara de Gadea, un nume predestinat viitoarei ghilotine a libertaţii care ne aşteapta daca iese la vot chinezul cu plagiatul!
Daniela RAŢIU:  Oferta de candidaţi pentru Cotroceni este generoasa. Cine va fi noul preşedinte al Romaniei?
Daniel VIGHI: Asta vor spune alegatorii. Aceiaşi care l-au votat pe Hitler şi le-a sugrumat libertatea. Eu voi vota de data asta (pentru prima data intr-un sfert de veac) principii in care cred! Restul vor da seama in faţa istoriei care ne aşteapta la cotitura!
 Interviu realizat de Daniela RAŢIU
(Daniela Raţiu este jurnalist freelancer, publicist Vocile Dreptei Evenimentul Zilei, scriitor)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.