Daniel Vighi scoate Istoria din cutia de pantofi

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.10.2013 14:59 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - In data de 19 octombrie, de la ora 17, la Salonul Vega din Bastion, va avea loc lansarea carţii Istoria din cutia de pantofi, cel mai nou titlu semnat Daniel Vighi, aparut la editura Cartea Romaneasca.
Vor avea loc lecturi ale autorului urmate de o dezbatere publica despre starea patrimoniului istoric al Timişoarei.

Istoria din cutia de pantofi este fascinanta calatorie a Povestaşului din prezentul banal şi meschin, in timpuri cu parfum oriental şi imperial, pe care posteritatea e pe cale sa le ştearga definitiv din memoria culturala a doua oraşe din vestul ţarii: Timişoara şi Lipova.
Printre personajele istorice ale carţii, misticul derviş Husein din Gračanica cerşeşte la Poarta Azapului din Timişoara, iar cu pomana primita hraneşte vrabiile ce i se aşaza pe turban.
Tot pe atunci, paşa Mehmet intra cu calul in manastirea franciscana din Lipova şi-l obliga pe calugarul minorit de acolo sa-i cante la dracia cu pedale şi tuburi careia ghiaurii ii spun orga.
Apoi, sali pline la stralucitoarele reprezentaţii de opera, baluri fastuoase şi tragedii de culise.
In turneu in Transilvania, membrii orchestrei lui Strauss-fiul sunt luaţi drept talhari de drumul mare, deghizati in muzicieni... şi multe alte istorii nemaiauzite dintr-o lume ascunsa in ziduri şi arhive, aflate in pericol iminent, in aşteptarea Povestaşului şi a curiosului sau ascultator.

Daniel Vighi, prozator şi eseist, aparţine generaţiei literare a anilor ’80.
Profesor de literatura romana contemporana la Universitatea de Vest din Timişoara.
Printre carţile publicate: Povestiri cu strada depozitului (proza scurta, 1985), Insemnare despre anii din urma (roman, 1989), Valahia de mucava (eseuri, 1996), Insula de vara (roman, 1999), Misterele Castelului Solitude sau despre singuratate la vreme de iarna (roman, 2004), Onoarea şi onorariul (eseu, 2007), Cometa Hale-Bopp (proza scurta, 2007).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.