Data la care se considera achitate facturile de incalzire si apa calda

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.07.2014 16:50 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara (FALT) informeaza asociatiile de locatari/proprietari din Timisoara, despre demersurile facute la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice - A.N.R.S.C., vivazi de data la care se considera achitate, in termen, facturile de incalzire si apa calda prin alte instrumente legale de plata decat numerar, adica transfer bancar, ordine de plata, etc.
Prin adresa de raspuns a ANRSC, institutia a comunicat ca „in acest moment, pana la modificarea Contractului-cadru, data de la care plata se considera efectuata este data certificarii platii de catre unitatea bancara a utilizatorului, pentru ordinele de plata”, nu a furnizorului, asa cum informa S.C. Colterm S.A prin atentionarea de pe factura.
Ca urmare a actiunii Colterm de modificare a contractelor si a precizarilor de pe factura referitor la termenul de plata, FALT a solicitat un punct de vedere referitor la oportunitatea modificarii contractului si referitor la data la care se considera factura platita.
FALT a considerat ca atata timp cat contractul cadru de furnizare a energiei termice, publicat in Monitorul Oficial, nu este modificat, acesta are putere de lege intre partile contractante, conform principiului reglementat de Codul civil, la art. 1270: „Contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante”.
Avand in vedere prevederile legale invocate si faptul ca art. 32 din contractului cadru de furnizare a energiei termice prevede „in toate problemele care nu sunt prevazute in prezentul contract partile se supun prevederilor legislatiei specifice in vigoare, ale Codului civil, Codului comercial si ale altor acte normative incidente”, FALT a considerat ca societatea Colterm nu a respectat contractul si a impus un alt termen pentru plata facturii.
Dupa primirea raspunsului de la ANRSC, a avut loc o discutie cu reprezentantii Colterm, care au comunicat ca pe urmatoarele facturi nu va mai aparea aceea precizare, care era in contradictie cu prevederile contractului de furnizare, iar referitor la semnarea de noi contracte furnizorul a renuntat la aceasta actiune.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.