De ce invatamantul din judetul Timis este complet depasit de cel din Cluj?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.07.2016 11:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Rectorul UVT, Marilen Pirtea: „Se impune sa analizam cu onestitate ce se intampla in preuniversitar. Daca actuala structura nu reuşeşte sa duca Timişul in primele zece judeţe ca rata de promovare, poate este momentul sa incepem sa discutam despre un Inspectorat Şcolar Regional”

Rezultatele Bacalaureatului din acest an trag din nou un semnal de alarma pentru invaţamantul timişean. Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat in judeţul Timiş este de 63.25%, cu 0.3% mai puţin decat media naţionala. Cu aceste rezultate, Timişul nu reuşeşte sa se inscrie in topul primelor 10 judeţe cu cel mai ridicat procent de promovare, top condus de Cluj, unde acesta este de 83.32%.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, atrage atenţia asupra efectelor negative pe care fenomenul le are atat asupra tinerilor timişeeni, a parcursului lor universitar şi profesional, cat şi asupra dezvoltarii regiunii noastre. Judeţul Cluj a ajuns la performanţa de a avea cea mai mare rata de promovare in urma punerii in practica a unei strategii in care Inspectoratul Şcolar Judeţean şi-a asumat un rol activ. Rectorul UVT subliniaza o dimensiune cheie a acestei strategii, cea a colaborarii apropiate dintre şcoala şi administraţia publica. Inspectoratul Şcolar Cluj a efectuat 400 de controale in liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat in 2016, masura stabilita, de altfel, la nivel local, nu central.

Strategia a constat in controale in punctele slabe, in stimularea colaborarii intre liceele bune şi cele slabe şi in responsabilizarea familiilor.
Intrucat studenţii universitaţilor timişorene vin din intreaga regiune vestica a Romaniei, Marilen Pirtea se intreaba in ce masura ar fi necesara restructurarea inspectoratelor judeţene şi inlocuirea lor cu o structura regionala. O astfel de structura ar putea sa ofere o abordare integrata a soluţiilor de creştere a promovarii pe mai multe judeţe, ceea ce ar fi in beneficiul intregii regiuni şi in special al judeţului Timiş, unde este concentrata componenta cea mai competitiva a economiei regiunii.

In continuarea propunerii facute, Rectorul UVT lanseaza o invitaţie catre Primaria Municipiului Timişoara, catre universitaţile timişorene şi catre Inspectoratele Şcolare Judeţene din regiune la o sesiune de lucru in cadrul careia sa se identifice impreuna soluţiile regionale pentru creşterea capacitaţii invaţamantului liceal.

“Universitatea de Vest şi-a asumat misiunea de a contribui activ la dezvoltarea regiunii. Ne dorim ca dupa sesiunea a doua a bacalaureatului, cand putem trage concluziile finale, sa ne aşezam la discuţii cu principalii actori: universitaţile timişorene, inspectoratele şcolare judeţene, şi mai ales Primaria Municipiului Timişoara. Atractivitatea invaţamantului superior timişorean este strans legata de brandul oraşului Timişoara, de aceea Primaria este un jucator cheie. Universitatea de Vest din Timişoara va mobiliza expertiza şi mijloacele logistice de care dispune, pentru a creiona o strategie de creştere a ratei de promovare a bacalaureatului şi a atractivitaţii universitaţilor timişorene.”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.