De ce mai sunt subsoluri inundate in Timisoara?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.02.2015 12:12 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In ultimele doua saptamani, la dispeceratul societaţii Aquatim au fost anunţate peste 40 de sesizari privind subsoluri inundate.

Inundarea subsolurilor este una din chestiunile reclamate de clienţi in mod repetat şi o situaţie care apare in perioadele ploioase, in special la ploile torentiale.

Cand debitele de apa din canalizare sunt foarte mari si depasesc, pentru scurt timp, capacitatea de preluare a retelei, sistemul intra sub presiune si apa poate refula in subsoluri.

De multe ori, intervenţiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei nu rezolva problema decat pe moment, la prima ploaie mai puternica situaţia repetandu-se.
Cauzele pot fi insa rezolvate local, de deţinatorii subsolurilor, acestea fiind fie de natura constructiva, fie ţinand de folosirea improprie a canalizarii.

Este ştiut faptul ca multe subsoluri din Timişoara au fost reamenajate ca locuinte, birouri sau spatii comerciale, fiind iniţial spaţii tehnice sau de depozitare.
In procesul de modernizare a subsolurilor, prin dotarea acestora cu instalatii sanitare, nu intotdeauna au fost respectate prevederile legale.
Cand instalatiile interioare au fost legate la reţeaua publica de canalizare neautorizat, fara un proiect tehnic corespunzator, riscul de inundare al acestor spatii devine foarte mare.

Legislaţia specifica prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalatii sanitare sa se racordeze doar cu respectarea masurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol.
Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda solutii tehnice, oferind la cerere, proiectantilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanta de specialitate, fara a percepe taxe.
Una din soluţiile recomandate este montarea pe reteaua interioara de canalizare a unei clapete antirefulare.
Este foarte important ca apa de ploaie colectata de pe acoperisuri sau alte suprafete sa fie evacuata dupa clapeta si, pe perioada ploilor torentiale, consumul interior de apa sa fie limitat, pentru a evita inundarea.

Aruncarea deşeurilor menajere şi a altor obiecte in vasul de toaleta sau direct in canalizare de catre locatari poate duce la infundarea racordului cladirii şi a refularii apei murdare, subsolurile neprevazute cu clapete fiind primele vizate.
Daca reţeaua de canalizare este „solicitata” mai mult din cauza ploii, reţeta unui dezastru in locuinţa este ca şi asigurata.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.