De ce PROTESTELE din ultimii ani au devenit unul dintre cei mai importanti ACTORI SOCIALI din ROMANIA?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.03.2017 09:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

O carte despre proteste, cum s-au desfaşurat multe dintre ele, cate şi-au atins ţelul şi cum au eşuat altele, va fi lansata la Timişoara.
Volumul ”Vocile schimbarii” este semnat de Miroslav Stanici.
Evenimentul are loc vineri, 24 martie, de la ora 17,00, la Biblioteca ”Eugen Todoran” a Universitaţii de Vest.
Invitaţi / vorbitori sunt decanul Facultaţii de Ştiinţe Politice a UVT, Robert Reisz, prodecanul Corina Tursie şi profesorul Claudiu Craciun.
 
”Vocile schimbarii” işi propune sa intre in intimitatea fenomenului protestelor din Romania.

”Scopul meu a fost sa ajungem sa nu mai privim suspicios fenomenul, ci sa il inţelegem. In definitiv ”Piaţa Universitaţii” este un fenomen real inceput in 1990 şi continuat (in forţa) in perioada postranziţiei, incepand din 2012. Realitatea e ca acest actor social autonom, protestul, va continua sa modeleze agenda publica romaneasca. Şi cred ca e esenţial sa fie cunoscut şi corect inţeles. Am ales sa studiez mişcarile sociale in primul rand pentru ca protestele din ultimii  şase ani au devenit unul dintre cei mai importanţi actori sociali din Romania contemporana. Am realizat acest studiu cautand sa explic temele şi modul in care se coaguleaza opinia  protestului; ce vor oamenii de la politicieni, de la instituţii şi de la guvernare. Cartea reprezinta datele cu care teza mea de doctorat opereaza. Am decis sa public exclusiv datele, pentru a oferi cititorilor o realitate directa, neintermediata de canalele tradiţionale sau noi de comunicare in masa. Am ales sa pun faţa in faţa cititorul cu activiştii din piaţa”, arata autorul.
 
Concret, volumul ”Vocile schimbarii” trateaza subiectul protestelor incepand cu anul 2012.
In carte se regasesc 30 de interviuri cu activişti din trei mari oraşe ale Romaniei: Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca.
Printre cei chestionaţi se numara personalitaţi ale vieţii publice şi nu numai: lectorul universitar Claudiu Craciun (SNSPA), jurnalistul Costi Rogozanu (Realitatea TV), scriitorul Vasile Ernu, prinţesa  Brianna Caradja, jurnalista Loredana Codruţ (Pressalert), muzicianul Mihnea Blidariu (Luna amara), politicianul Remus Cernea etc.
 
Imaginea de pe coperta carţii ii aparţine fotoreporterului Adrian Piclişan.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.