De ce regionalizare? Pentru reducerea distantelor administrative pentru cetatean...

Scris de Titus Balan | Publicat in 07.06.2013 17:25 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Procesul de regionalizare, însoţit de descentralizare, va conduce la reducerea distanţelor administrative.
Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la Timişoara, cea de-a treia acţiune în plan local de acest fel.
Sinteza studiilor realizate pentru MDRAP, prezentată şi la dezbaterile anterioare de la Iaşi şi Craiova, a fost expusă invitaţilor de către viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

'Regionalizarea este un proces care se desfăşoară numai împreună cu descentralizarea. Actuala structură instituţională este, în mare parte, rigidă, chiar agresivă cu cetăţeanul. Regionalizarea şi descentralizarea urmăresc să rupă acest ghem de putere concentrat în prezent de administraţia publică centrală', a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

'Suntem obişnuiţi ca toată dezvoltarea să fie gândită mereu de la centru. Oricât ar fi de bun, niciun ministru nu poate gândi bine, unitar, de la Bucureşti pentru toată ţara, nu poate cunoaşte specificul din fiecare localitate. Birocraţia are ca izvor principal centralizarea. În momentul în care descentralizăm, reuşim să facem un concept despre care s-a vorbit ca de o himeră - GHIŞEUL UNIC', a adăugat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, vorbind despre unul dintre avantajele procesului - reducerea distanţelor administrative.

Sa vina regiunile, vom scapa de toate necazurile!

Vicepremierul Liviu Dragnea a sosit ieri seara la Timisoara pentru a participa la o sedinta-dezbatere despre o tema draga inimii sale, chiar un copil de suflet am putea spune. Ce este si ce vrea regionalizarea Romaniei si ce va aduce cetatenilor sai. Intalnirea a avut loc intr-un cadru festiv la sala mare a consiliului judetean, dar nu lipsita de momente comico-incordate, cum ar fi huiduielile su aplauzele ca la stadion.
Dezbaterea de la Timişoara este cea de-a treia din seria de zece pe care şi-a propus-o guvernul, in principalele centre de dezvoltare economica din tara.

Au participat parlamentari, consilieri judeteni, primari din Timis dar si din celelalte trei judete care probabil vor face fata din aceasta constructie. Si inevitabil pentru orice adunare de pe la noi cunoscutii gura-casca fara treaba care erau cei mai vehementi sa conteste orice, mai ales ce nu au priceput si nu auzit decat cu jumatate de ureche.
In lipsa primarului Timisoarei anuntat la sedinta, dar absent din motive necunoscute, edilul sef al Aradului, Gheorghe Falca a preluat rolul de vedeta a televiziunilor.

Preşedintele CJ Timis, Titu Bojin, a scos in evidenta faptul ca „realizarea regionalizării este o gură de aer. Timişorenii, timişenii, bănăţenii merită asta”.
„Din discursul domnului Bojin nu am înţeles decât că aici există oameni competenţi care pot fi puşi pe funcţii... Urmărim în primul rând asigurarea unui standard minim de trai decent în toate localităţile din România, un nivel minim sub care să nu scădem” a spus vice-premierul Liviu Dragnea. In opinia dansului, odata acest proces pornit se va reduce mult birocratia de la nivel judetean.

Discuţiile, la inceput destul de calme, s-au incins cand o parte din vorbitorii din sala au inceput sa critice ideea regionalizarii. De aici si pana la strigate si huiduieli nu a fost decat un pas, spre care s-a trecut foarte usor. Pentru corectitudinea relatarii, trebuie scoase in evidenta si aplauzele furtunoase la scena deschisa. S-au încins, iar mai multe persoane din sală au criticat, de la microfon, ideea regionalizării. Unii vorbitori au fost aplaudaţi furtunos, alţii au fost huiduiţi copios.
Vicepremierul a avansat doua date optimiste, pana la sfarsitul anului vom avea regiuni, iar pana la jumatatea lui 2014 vor fi functionale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.