De la Biblia de la Bucureşti, 300 de pesti din aia de sticla, pana la un fragment din Zidul Berlinului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.05.2016 11:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

A XII-a editie a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai si va fi marcata de o premiera.
Publicul va avea acces la un ghidaj audio – video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru institutiile culturale din Bucureşti si din alte orase mari din tara, printre care si Timisoara.

Mii de muzee si institutii culturale din 30 de tari europene işi aprind luminile şi işi deschid porţile in aceeaşi noapte.
Anul acesta, evenimentul este sarbatorit in peste 3.000 de muzee din U.E.

Aplicaţia gratuita pentru telefoanele mobile este izi.TRAVEL pe care sunt prezente deja multe dintre muzeele lumii.
Pe platforma se gasesc ghiduri audio pentru Muzeul de Arta Timişoara, Muzeul Satului Banaţean şi Memorialul Revoluţiei Timişoara, care pot fi accesate in sectiunea “Rasfoiti ghidaje”.

La Timisoara, evenimentul este coordonat, ca in fiecare an, de Asociaţia Timişoara- Capitala Culturala Europeana.

PROGRAMUL DETALIAT NOAPTEA MUZEELOR TIMIŞOARA 2016

1. Muzeul de Arta Timişoara

Piaţa Unirii nr.1, Timişoara
Orar: 18.00 – 23.00
Telefon: 0256 491 592
Email: office@muzeuldeartatm.ro
www.muzeuldeartatm.ro
Facebook: Muzeul de Arta Timisoara - Palatul Baroc
Expoziţii permanente: Arta Decorativa; Arta Europeana; Colecţia Baba; Pictura Banaţeana sec. XIX; Arta Banaţeana Veche; Pictura Romaneasca Moderna. Expoziţie temporara: Expoziţie de pictura Gheorghe Anghel si Expoziţia Vincent van Gogh.
De la ora 20.00 va avea loc recitalul de violoncel sustinut de Alina Holender (Viena). In program vor fi lucrari de : R Scuman, Adagio şi Allegro; J.S. Bach, Preludiul din suita nr.2; E. Elgar, Concert pentru violoncel şi orchestra in mi minor, op 85. La pian: Sorin Dogariu.
Parteneri: Reţeaua Naţionala a Muzeelor din Romania, Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana.

2. Muzeul Banatului Timişoara

Str. Martin Luther nr.4, Bastionul Maria Theresia, etajul 1, Timişoara
Orar: 20.00 - 02.00
Telefon: 0256 201 321
Email: office@muzeulbanatului.ro
www.muzeulbanatului.ro
Facebook: Muzeul National al Banatului
Expoziţie temporara şi prezentare Arme albe din preistorie pana in perioada moderna
Expoziţia prezinta o selecţie semnificativa, cronologica a tipurilor de arme albe existente in colecţiile Muzeului Banatului, utilizate din preistorie pana in epoca moderna.
Printre cele aproximativ 100 arme albe: militare, civile, pentru vanatoare, ceremoniale etc, se vor regasi şi bunuri de valoare istorica deosebita (clasate in Patrimoniul Cultural Naţional al Romaniei, categoria juridica Tezaur): spada de tip viking (secolul al X-lea), spada medievala maghiara (secolul al XIV-lea), spada de calau (secolul al XVII-lea), sabia familiei nobiliare Osztoics (secolul al XIX-lea).
Prezentarea va fi insoţita de muzica istorica interpretata de grupul Peregrinii, formaţia de world music a Muzeului Banatului.
Expozitia temporara Clisura Dunarii – Malul Sarbesc, Patrimoniul natural, cultural si turistic al Parcului National Djerdap
Expoziţia prezinta valorile naturale şi culturale ale malului sarbesc al Clisurii Dunarii.
Partener: Parcul National Djerdap, Serbia
Expoziţia temporara Expovenatoria, ediţia a V-a
Expoziţia prezinta trofee de vanatoare autohtone, specifice Banatului, ce urmeaza a fi evaluate de o comisie internaţionala de arbitraj. Pe langa aceste exponate, vizitatorii vor putea admira şi o serie de trofee de vanat african, dar şi picturi cu specific vanatoresc.
Parteneri: Asociaţia Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din Timiş in colaborare cu Clubul de Vanatoare Timişoara

3. Muzeul Satului Banaţean Timişoara

Aleea CFR nr. 1, Timişoara
Orar: 19.00 – 24.00
Telefon: 0256 225 588
Email: contact@muzeulsatuluibanatean.ro
www.muzeulsatuluibanatean.ro
Facebook: Muzeul Satului Banaţean Timişoara Oficial
A fost odata ca-n poveşti - concert de muzica clasica, seara de cantec şi poezie cu repertoriu naţional şi internaţional
Tematica concertului se va referi la multiculturalitate. Piesele interpretate sunt inspirate şi culese din muzica europeana şi nu numai, secolele 17,18,19. Participanţi: pianista Dianna Popa-Vasiu, Darius Divian artist liric, Silviu Rujoni artist liric, Imre Beatrix Leila artist liric.
Expoziţii permanente:
Sala 1: ţesaturi, costume populare, podoabe şi ceramica.
Sala 2: icoane şi obiecte de cult.
Sala 3: elemente de arhitectura şi machete.

4. Memorialul Revoluţiei din Timişoara

Str. Oituz Nr. 2B (fosta Popa Şapca, langa Facultatea de Arte)
Orar: 09.00 - 21.00
Telefon: 0256 294 936
Email: memorialulrevolutiei1989@gmail.com
www.memorialulrevolutiei.ro
Facebook: Memorialul Revolutiei Timisoara
In cadrul „Nopţii Muzeelor” le oferim vizitatorilor noştri o trecere in revista a unor momente importante din istoria recenta a Europei şi a Romaniei. Inca de la intrare vizitatorii sunt intampinaţi de un fragment al Zidului Berlinului, amplasat in curtea instituţiei noastre pentru a rememora crucialul eveniment din noiembrie 1989, ce a precedat Revoluţia Romana din Decembrie 1989. Nu departe de segmentul din Zidul Berlinului se afla lucrarea sculptorului timisorean Eugen Barzu, „Coloana Eroilor”, cel mai recent monument dedicat Revolutiei si eroilor sai, inaugurat in decembrie 2014, care se alatura celorlalte 12 monumente din oraş.
Expozitii permanente:
Expoziţia „Cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu”, donata Memorialului Revoluţiei de catre Muzeul Banatului, cuprinde o serie de fotografii ce surprind instantanee cu Nicolae şi Elena Ceauşescu şi din timpul congreselor P.C.R., precum şi panouri de propaganda comunista.
„Revolutia Romana din Decembrie 1989 in imagini” este o expozitie realizata de Memorialul Revoluţiei, cu fotografii din Timişoara, Bucureşti şi celelalte oraşe revoluţionare ale Romaniei, prefaţate de evenimentele anului 1989 din Europa de Est.
„Revolutia Romana din Decembrie 1989 vazuta prin ochii copiilor” este numele unei expozitii de picturi create cu inocenţa şi fantezia specifice varstei de elevi timişoreni de la Palatul Copiilor, sub coordonarea artistei plastice Maria Bana Jichiţa.
Expozitia „Solidari cu Romania”, realizata de Institutul Memoriei Nationale din Varsovia in colaborare cu Institutul Polonez din Bucuresti şi donata Memorialului Revoluţiei, prezinta imagini surprinse de un grup de jurnalişti polonezi in Bucureşti şi Timişoara, in perioada decembrie 1989-ianuarie 1990, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia Romaniei.
Expoziţia „Cronologia Razboiului Rece”, realizata de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din Bucureşti din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, cu sprijinul programului „Culture 2000” şi donata Memorialului Revoluţiei, parcurge toate etapele Razboiului Rece, din ţarile unde s-a facut simţita din plin prezenţa sa.
Expozitia „Zidul Berlinului – O granita prin Germania”, realizata de Fundaţia Federala pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German, surprinde imagini percutante din timpul divizarii Berlinului şi a Germaniei, insoţite de texte explicative in limba germana şi traducerea in limba romana.
Expozitia „Eliberaţi de frica. Timişoara, Decembrie 1989”, al carei autor este Lucian Ionica, este o suita de fotografii pline de prospeţime şi autenticitate, care reconstituie atmosfera zilelor fierbinţi ale Revoluţiei.
Expozitia colectiva de fotografii despre Revoluţie „Expoziţie la expoziţie” intregeşte tabloul crucialului eveniment din Decembrie 1989.
Expozitia „’89 din usa” a artistei plastice timisorene Suzana Fantanariu cuprinde o serie de uşi pictate, temele abordate de autoare fiind comunismul şi Revoluţia, o invitaţie de a patrunde, pe uşa veşnic deschisa a artei, intr-un univers de simboluri.
Expozitia „Epoca Ceausescu – pictura in stil naiv” a artistei germane Herma Köpernik-Kennel este o mica oglinda a perioadei comuniste a anilor 1979-1983, pe care artista i-a petrecut in Bucureşti. Imaginile pline de ironie fina şi umor sunt dublate de texte in acelaşi registru, traduse şi in limba romana.
Expoziţia „Punct şi de la… carte” a graficianului Traian Abruda cuprinde coperţile carţilor şi buletinelor de informare editate de Memorialul Revoluţiei intre 2007-2015, coperţi care prefigureaza, cu aplombul artistului iscoditor, tematica abordata.
Sala machetelor gazduieşte cele 12 monumente ridicate in memoria Eroilor din Decembrie 1989, precum şi o harta unde sunt acestea amplasate.
Capela Eroilor, pictata de artistul Casian Muraraşu, amenajata in incinta Memorialului Revoluţiei şi sfinţita in 22 ianuarie 2014, este menita sa ilustreze solidaritatea timişorenilor pe tot parcursul celor 7 zile ale Revoluţiei.
La cerere se pot viziona filme artistice si documentare despre Revolutie, comunism, monumentele Revoluţiei, anul 1989 si importanta acestuia la nivel mondial.

5. Muzeul Consumatorului Comunist Timişoara

Str. Laszlo Szekely nr.1, la Scart Loc Lejer si Aualeu
Orar: 11.00 - 23.00
Telefon: 0724 592 379
Email: ovidiumihaita@gmail.com
Facebook: Muzeul Consumatorului Comunist
Expo "300 de pesti din aia de sticla ce se puneau pe teleu"
Un banc de 300 de pesti din aia de sticla de pe vremea lui Ceasca vor fi expusi pe mileuri in rafturile Muzeului Consumatorului Comunist. Restul e momeala.
Parteneri: Techside, TATRATEA, Aualeu, Scart Loc Lejer. 3D print – IT.

6. Colecţia de Arta Veche Bisericeasca de la Catedrala Mitropolitana Timişoara

Piaţa Victoriei, nr.2, Timişoara
Orar: 10.00 - 20.00
Telefon: 0721 269 389
Email: zahariaperes@yahoo.com
www.mitropolia-banatului.ro
Aici se pot vedea importante carti de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Balgrad 1648 (prima traducere in romana dupa izvoare grecesti şi slavone), Biblia de la Bucureşti 1688 (prima traducere şi imprimare integrala a Bibliei in limba romana), Cazania lui Varlaam sau Cartea romaneasca de invaţatura 1643 şi multe alte carţi deosebit de preţioase din sec. XVI -XVIII alaturi de manuscrise şi pergamente, icoane pe lemn şi sticla romaneşti, greceşti şi ruseşti din sec.XV- XIX, cruci de piatra şi de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.

7. Expoziţia Catedralei Romano-Catolice a Diecezei de Timişoara

Piaţa Unirii Nr. 12, Timişoara
Orar: 10.00-12.00 şi 15.00-17.00
Telefon: 0256 490 081 Email: archivum_dioecesanum_tm@yahoo.de secretar@episcopiarctm.ro
www.catholica.ro
Catedrala Sf. Gheorghe din Timişoara. Domul din Piaţa Unirii. 280 de ani de existenţa
Expoziţia noastra aniversara este dedicata celor 280 de ani de la aşezarea pietrei de temelie a Domului şi, implicit celor 280 de ani de existenţa a acestui lacaş de cult ce poarta hramul Sf. Gheorghe şi care este, de fapt, Catedrala Romano-Catolica a Diecezei de Timişoara.
In timpul Liturghiilor şi al rugaciunilor, vizitatorii sunt rugaţi sa nu viziteze expoziţia pentru a nu deranja serviciile de cult. Se reaminteşte faptul ca Domul este un spaţiu sacru şi trebuie respectat ca atare.
Nu se percep taxe de vizitare, cei care doresc pot lasa donaţii benevole.
Se asigura ghidaje in romana, germana, maghiara, engleza şi italiana grupurilor anunţate in prealabil (cu 1-2 zile inainte).

8. Galeria Calina

Str. Maraşeşti nr 1-3, Timişoara
Orar: 19.00 – 24.00
Telefon: 0740 887 080
Email: galeria@calina.ro
www.calina.ro
Facebook: Galeria Calina
Decebal Scriba in-side / out-side II – separating systems
Olivia Nitis, curator
In intervalul orar 19.00-20.00 are loc spectacolul SUB PAMÂNT – VALEA JIULUI DUPA 1989 jucat de ASOCIATIA O2G, iar dupa ora 20.00 se poate vizita expoziţia.
Procesul de asimilare şi inţelegere a operei unui artist receptat ca aflat la etapa convenţionala a retrospectivelor, de care acest discurs se distanţeaza, intalneşte o serie de provocari care pot servi unei viziuni curatoriale secvenţiale, urmarind o schema plurala şi o analiza deschisa. In-side/Out- side: Separating Systems este a doua etapa dedicata unei perspective curatoriale asupra operei lui Decebal Scriba, care are ca miza reconfigurari posibile şi adaptari la noi arhitecturi. Activ intr-o perioada de dezgheţ politic in Romania şi in spaţiul est-european şi in consecinţa de racordare la dinamicile artistice din Occident, Decebal Scriba se manifesta ca artist conceptual, orientare la care adera o serie de artişti ai generaţiei, grupul Sigma, parţial Horia Bernea, Paul Neagu, Wanda Mihuleac sau Julian Mereuţa. Dincolo de “relaxarea politica” experimentalismul anilor 1960-1970 in aceste graniţe geopolitice şi culturale trimite catre o detaşare de presiunea ideologica, o izolare artistica in care cercetarea şi pocesele de investigaţie intelectuala adesea cu accente din mediul ştiinţific permit un contra-discurs potenţat de ieşirea in concept şi in natura, care produce mutaţii la nivelul definirii spaţiului de lucru, devenit concept de atelier, printr-un proces care schimba atelierul /casa in natura şi natura in atelier. Expoziţia in cauza propune o grila de lectura atenta la situaţia de laborator, mare parte dintre desene şi caietele de desene avand rolul unor etape pregatitoare. Cateva sunt extrase din seria de lucrari care au facut parte din expoziţia Situaţie şi concept din 1974 (alaturi de Horia Bernea şi Antonio Albici la Atelier 35 din Bucureşti), altele din aceleaşi cautari conceptuale care traverseaza dincolo de mediu, desen sau fotografie, preocuparile artistului. Sistemele de separaţie plaseaza conştiinţa individuala la limita libertaţii fizice şi conceptualizarii, ambele spaţii cu arhitecturi complicate, aflate insa intr-o importanta dependenţa asigurata de orientarile progresiste in faţa formalismelor de tot felul. Situaţia dublei apartenenţe, inauntru şi afara asigura un contact filtrat dublu sistemic (sau plurisistemic) cu angajamentul artistic faţa de idee, subjugata realitaţii şi constrangerilor imediate şi in acelaşi timp eliberata de soluţia salvatoare a unei arte qvasi-imateriale şi ‘suspendate’ intelectual. Fidelitatea faţa de programul conceptual insoţeşte acţiunile lui Decebal Scriba, niciodata expandat catre varii teritorii, niciodata blocat / ancorat intr-o etapa de lucru doar pentru ca este specifica unei decade, mereu intr-o rafinata atacare a teritoriilor incerte, a semnului nonreductiv şi o asumare a dimensiunilor separatoare. Sistemica de separaţie rezolva un camp problematic şi o condiţie faţa de care Decebal Scriba are claritatea artistului conştient, nerezervat cu propriile graniţe.
***
DECEBAL SCRIBA (n. 8 Mai 1944, Brasov). Studii : UNA Bucuresti, 1973 ; ENSAD Paris, 1991. Este un artist care abordeaza mediile contemporane de lucru intre care fotografia, instalatia, performance-ul si arta video fiind activ in zona conceptuala in care integreaza preocupari pentru desen. A initiat impreuna cu Nadina Scriba proiectul video document house pARTy, editiile I-II in anii 1987-1988 la Bucuresti. A expus in tara incepand cu 1974, participand la importante expozitii de grup: Situatie siconcept, Atelier 35, Bucuresti, 1974/Spatiul-Oglinda, Institutul de Arhitectura, Bucuresti, 1986 /Experiment in arta romaneasca dupa 1960, Teatrul National, Bucuresti, 1996. In perioada 1973-1988 participa la cateva proiecte internationale de mail-art, sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano, Italia, 1983. Dupa 1990 a participat la expozitiile When History Comes Knocking ; Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, curator Judit Anghel, Galeria Plan B, Berlin, 2011 si The Poetics of Politics, curator Olivia Nitis, Galeria Propaganda, Varsovia, 2012. In 2015 la Victoria Art Center din Bucuresti are prima expozitie personala. Lucrarile sale sunt prezente in colectii publice si particulare in Europa si Statele Unite. Traieste si lucreaza in Fontainebleau-Avon, Franta din 1991.
Web: www.frequentlynowhere.com, galerie virtuala lansata in 2013 impreuna cu Iulian Mereuta (1943-2015).

9. Galeria Calpe

Str. Hector nr. 1 – corp D, Bastion Maria Theresia Timişoara
Orar: 19.00 – 24.00
Telefon: 0724 380 303
Email: office@calpegallery.ro
www.calpegallery.ro
Expoziţia: Secvenţe romaneşti din arta contemporana- (in Dicţionarul de arta contemporana a lui Constantin Prut), orele 19.00 – 24.00
Muzica: Melopolis Art School, la orele 20.00 şi 22.00
Lansare de carte- Iulia Herbil: Lebada neagra/ Intre mama şi Dumnezeu la ora 20.30.
Performance la ora 22.30: ‘Everything is new’ - Distribuţia: Horia Savescu, Alina Ştefan, Lavinia Urcan, Oana Vidoni. Muzica: Octavian Horvath, dramaturgia: Cornelia Iordache, costume: Dana Simionescu, visuals: Cristian Ienciu

10. Galeria Mansarda – Facultatea de Arte şi Design Timişoara

Str. Oituz nr.4, Timişoara
Orar: 18.00 – 3.00
Telefon: 0256 592 900
Email: secretariat.arte@e-uvt.ro
www.arte.uvt.ro
Facebook: Facultatea de Arte si Design – Timisoara
Bienala Internationala de Arta Miniaturala Timişoara 2016
Pot fi vizitate galeriile aferente specializarilor, cu expoziţiile permanente, precum si Galeria Mansarda care va gazdui Bienala Internationala de Arta Miniaturala Timişoara 2016, eveniment de amploare, aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie. Expoziţia reuneşte lucrarile a peste 500 de artişti de pe patru continente, uniţi intr-un scop comun, acela al creaţiei.

11. Galeria Vitralia

Str .Mioriţa, nr.4 bl. B1 parter, Timişoara
Orar: 10.00 - 22.00
Telefon: 0722 899 488; 0766 631 617
Email: gigihuiban@yahoo.com
www.galeriavitralia.ro
Facebook: Galeria Vitralia
Vitraliile - Lumina Sufletului
Prezentare de tehnici pentru realizarea vitraliilor

12. Galeria Pro Armia

Piaţa Libertaţii- Casa Armatei, Timişoara
Orar: 10.00 – 21.00
Telefon: 0744 147 835
Email: anuntultimisoara@yahoo.com
Facebook: Galeria Pro Armia - Piata Libertatii
Expoziţie de pictura a artiştilor plastici din Asociaţia Romul Ladea, cu ocazia zilei de 9 Mai 2016 - Ziua Europei.

13. Galeria Helios

Piaţa Victoriei, nr. 6, Timişoara
Orar: 12.00 - 22.00
Telefon: 0256 492 202
www.uapt.cjtimis.ro
Facebook: Galeria Helios
REALITATE ŞI ILUZE - expoziţia colectiva a artiştilor plastici profesionişti de etnie maghiara care traiesc şi creaza in municipiul Timişoara este iniţiata şi organizata in colaboare cu Filiala din Timişoara a UAPR se afla la ceea de-a 21-a ediţie şi va cuprinde lucrari de pictura, grafica, sculptura, foto-media, arta decorativa etc. Vor expune reprezentanţi de frunte ale generaţiilor succesive de la maiştri consacraţi, renumiţi pana la tineri absolvenţi ai Facultaţii de Arte şi Design din cadrul Universitaţii de Vest din Timişoara. Pe simeze şi stative işi vor expune lucrarile proaspete, de data recenta cc. 25/30 de creatori de frumos din inima Banatului. Şi-au confirmat participarea: sculptorii Bela Szakats, Ştefan Kelemen, Rudolf Kocsis, Luigi St. Varga, Endre Farkas, Teophil Soltesy, Arnold Bute, graficienii Sandor Jakabhazi, Eniko Szucs, Janos Takacs, Eniko Kalman, pictorii Pavel Torony, Bela Tar, Patricia Iusztin Stanga, Ecatrina Neagu, Dalma Olah. Edith Torony, Ildiko Micota Marosan, textilista Hedy M-Kiss, bijutiera Marietta Pamfil etc.
La Consiliul Judeţean Timiş, etajul 1, in intervalul orar 09.00 – 17.00 (Bulevardul Revoluţiei din 1989 17, Timişoara) se poate vizita expoziţia ILUSTRATELE TIMPULUI,de asemenea organizata de catre Uniunea Artiştilor Plastici din Romania – Filiala Timişoara. ILUSTRATELE TIMPULUI - expoziţie de grup a trei graficieni renumiţi din Ungaria Liviusz Gyulay (1937), Marcell Jankovics (1941) şi Orosz Istvan (1957), calificaţi drept "clasici in viaţa" ai artei plastice contemporane din ţara vecina. Sunt graficieni, desenatori desavarşiţi, care şi-au fructificat talentul in mai multe domenii ale creaţiei artistice. Au publicat nenumarate volume beletristice şi teoretice, albume de arta, monografii. Au scris scenarii şi au regizat filme de animaţie, care au repurtat succese de rasunet fiind distine cu premii la prestigiose festivaluri internaţionale. Activitatea artistica complexa, opera lor valoroasa a fost recunoscuta prin acordarea a nenumaratelor distincţii, premii, decoraţii, medalii şi titluri. Toţi trei sunt membrii ai Academiei Ungare de Arta, care a sprijinit material şi moral prezenţa la Timişoara cu o expoziţie de excepţie a celor trei graficieni, realizatori de filme de animaţie.

14. Galeria Pygmalion, Casa Artelor-Curtea cu Castan

Str. Augustin Pacha nr.8, Timişoara
Orar: Galeria Pygmalion 11.00 – 24.00
Casa Artelor-Curtea cu Castan 21.30 – 23.00
Telefon: 0726 254 714
Email: comunicare@culturatimis.ro
www.culturatimis.ro
Facebook: Casa Artelor - Directia Judeteana pentru Cultura Timis
Galeria Pygmalion: Expoziţie personala Linda Saskia Menczel - Becoming/Devenire
Casa Artelor Curtea cu Castan (21.30 – 23.00): In noaptea muzeelor plasticiana Linda Saskia Menczel deschide o uşa simbolica spre propria creaţie şi construieşte o lucrare direct in faţa publicului. Astfel, privitorii pot descoperi intregul proces creator care atrage dupa sine naşterea unei opere de arta. Exerciţiul plastic live vine sa completeze expoziţia semnata de aceeaşi plasticiana şi gazduita de celelalte spaţii ale Casei Artelor: galeria Pygmalion şi galeria Subterana.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.