De la Inaltul Decret Domnesc al lui Cuza, la camera portabila de termoviziune

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.07.2014 17:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

# 24 iulie 2014: 150 de ani de cand prin Inaltul Decret Domnesc nr. 893/24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea granicerilor din Moldova dupa modelul celui din Tara Romaneasca si unirea celor doua corpuri graniceresti, de dincoace si dincolo de Milcov,  care faceau parte integranta din armata, aflandu-se sub autoritatea nemijlocita a Ministerului de Razboi.
Prin Regulamentul nr. 1943 din 22 decembrie 1869 asupra serviciului granicerilor, se confera un prim cadru organizatoric si functional armei granicerilor, iar prin Decizia Ministerului de Razboi nr. 57 din 13 august 1870 se face o delimitare mai clara a punctelor principale si secundare de granita in vederea unei mai bune incadrari, in functie de importanta si dificultate.
Ulterior, activitatea la frontiera, a fost reglementata prin diverse decizii si ordine ale Ministrilor Apararii si de Interne, prin care s-au creat sau desfiintat diverse puncte de frontiera.

# Pe platoul din Piata Victoriei din Timisoara, au fost prezentate o parte din mijloacele specifice tehnice din dotarea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, de la autospecialele de patrulare pentru munca operativa de oras Volkswagen Passat Variant destinate patrularii si interventiei in zonele de frontiera si pe comunicatiile adiacente, pana la autospecialele pentru transportul cainilor de serviciu marca Mitsubishi Double Cab L200 care au rolul de a transporta cainii de serviciu de la sediu la locul de munca, dar si echipaje de interventie si patrulare.

# De asemenea, au fost prezentate şi mijloacele tehnice speciale, intrate in dotarea Politiei de Frontiera Romane, prin finantare Schengen, dupa cum urmeaza:
1. Autospeciala de supraveghere pe principiul termoviziunii Land Rover Discovery 4, care este un sistem mobil destinat supravegherii, din pozitii statice a zonelor de frontiera, in conditii de vizibilitate normala sau redusa. Sistemul ofera in permanenta atat informatii video in timp real, ziua si noaptea, privind situatia din zona de supraveghere cat si informatii cu privire la pozitia proprie si localizarea exacta a elementelor infractionale.
2. Camera portabila de termoviziune cu racire Nestor este destinata misiunilor de supraveghere, realizarii observarilor, detectiei, recunoasterii si identificarii tintelor, pe timp de zi si noapte, respectiv supraveghere la distanta. Echipamentul ofera in permanenta informatii in timp real, ziua si noaptea, cu privire la pozitia proprie si localizarea exacta a elementelor infractionale.
3. Camera portabila de termoviziune cu racire Coral-Z este destinata executarii actiunilor pe timp de noapte, respectiv supravegherii la distanta.
4. Camera portabila de termoviziune fara racire Opus-H este destinata misiunilor de supraveghere, realizarii observarilor, detectiei, recunoasterii si identificarii tintelor, pe timp de zi si noapte, respectiv supraveghere la distanta. Echipamentul ofera in permanenta informatii in timp real, ziua si noaptea, cu privire la pozitia proprie si localizarea exacta a elementelor infractionale.
5. Camera portabila de termoviziune fara racire Mars este destinata misiunilor de supraveghere, realizarii observarilor, detectiei, recunoasterii si identificarii tintelor, pe timp de zi si noapte.
6. Binoclu de vedere pe timp de noapte OVN C5X este destinat detectiei si identificarii la  distanta a diferitelor obiective, pe timp de noapte.
7. Binoclu de vedere pe timp de noapte Lucie + Magalie este destinat detectiei si identificarii la distanta a diferitelor obiective, pe timp de noapte.

# Cu aproximativ 621 Km de frontiera aflate in responsabilitate, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara se confrunta permanent cu problematica extrem de variata si cu diverse motivatii ilicite de tranzitare a frontierei, pornind de la migratia ilegala, traficul cu stupefiante, armament si autoturisme furate si terminand cu contrabanda sub toate formele de manifestare.

# Pentru rezultate bune si foarte bune in activitatea profesionala au fost avansati inaintea indeplinirii stagiului minim 23  ofiteri de politie si 55 agenti de politie.
De asemenea, au fost avansati 34 ofiteri de politie si 332 agenti de politie care au indeplinit stagiul minim in gradul profesional si celelalte conditii prevazute de dispozitiile interne.

# Totodata, au fost repartizati in cadrul I.T.P.F. Timisoara 23 de ofiteri din cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti, precum si 12 agenti din cadrul Scolii de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera „Avram Iancu” Oradea.

# Pentru rezultate eficiente in activitatea operativa din domeniul combaterii contrabandei cu tigari,  compania JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL (ROMÂNIA) a recompensat un numar de 16 politisti de frontiera, oferindu-le bunuri cu sigla institutiei.

# In anul 2014, in cadrul competitiilor sportive interne si internationale, s-au obtinut premii si medalii merituorii de catre politistii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, dupa cum urmeaza:
LOCUL 1 - Agent principal de politie NAGY GYURIS CATALINA din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Sannicolau Mare – a castigat mai multe premii la campionatele de karate si UNIFIGHT in cadrul ministerului, precum si locul II la Campionatul European al Politistilor de UNIFIGHT – Rusia – Medyn;
LOCUL 2 - Agent principal de politie ACHIMESCU SOFIA-PAULA din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Deta, locurile I si III la compionatele de ATLETISM si CROS, in probele de 800 si 2000 m, organizate de catre Ministerul Afacerilor Interne;
LOCUL 3 - Agent de politie DINCA ANDREEA DIN CADRUL Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti, locul II la Campionatul de INOT, in proba de 100 m, bras, organizat de catre Ministerul Afacerilor Interne;
LOCUL 4 - Agent de politie PATRUTESCU IULIAN din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Svinita, locul III la campionatul de INOT, in proba de 50 m liber.
LOCUL 5 -  Agent principal de politie MORARU CORINA din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti, care a obtinut locul 2 la Campionatul de Tir,  organizat de catre I.P.A. - Regiunea 1 I.P.J. Timis.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.