De la Tunis la Timis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.03.2012 14:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Asociaţia Ligii Tunisienilor din România organizează marţi, 27 martie 2012, cu începere de la ora 17, la Hotelul Continental din Timişoara o recepţie cu ocazia sărbătoririi celei de-a 56-a aniversări a Zilei Naţionale a Republicii Tunisiene,la care va lua parte şi ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, Mahbouba Chebbi Guiga.

Tunisia este o ţară situată în nordul Africii, este cea mai mică ţară situată aproape de Munţii Atlas.

Fenicienii au întemeiat aşezări pe teritoriul actual al Tunisiei încă din jurul anului 1000 î.Hr., cea mai importantă fiind Cartagina, care a dominat comerţul în Mediterana centrală, până când a fost distrusă de romani în 146 î.Hr. Tunisia a rămas parte a Imperiului Roman până a fost ocupată de vandali la jumătatea secolului al V-lea d.Hr. În secolul al VI-lea, Tunisia este recucerită de Imperiul Bizantin, ea devenind parte a lumii islamice odată cu expansiunea islamului în secolul al VII-lea, ea ajungând un centru important al culturii islamice în Africa de Nord.
În 1574 a fost încorporată în Imperiul Otoman, fiind condusă de la Constantinopol prin intermediul guvernatorilor turci, aşa-numiţii bei.
În 1881, odată cu declinul Imperiului Otoman, Tunisia devine protectorat francez.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tunisia a fost sub guvernarea regimului de la Vichy. După război, Tunisiei i-a fost dată autonomie în 1954 ca urmare a unor revolte populare. Independenţa i-a fost acordată la data de 20 martie 1956. Monarhia iniţiată de Franţa a fost abolită în 1957, şi Partidul Neo-Destour („Noua Constituţie”), condus de Habib Bourguiba a luat puterea. Habib Bourguiba a devenit preşedinte pe viaţă în 1959. În 1987 Bourguiba a fost răsturnat de către Zine El Abidine Ben Ali, care la rândul lui a fost răsturnat de o revoltă populară în ianuarie 2011.

Se învecinează cu Algeria în vest şi Libia în est. Numele ţării provine de la numele capitalei Tunis. Este ţara situată în zona cea mai estică a Maghrebului. Insula cea mai mare este Djerba (514 km²).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.