De la ZBURDALNICUL Nicolae Robu: O societate in care nesimtitii, tupeistii, sarlatanii si hotii zburda!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.11.2015 17:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, preşedinte PNL Timiş:

”CAPITALISM? DA!!! FARA ŞOVAIALA!!! DAR... UNUL CIVILIZAT, NU UNUL SALBATIC CA CEL PE CARE-L AVEM!!!
Se implinesc, in curand, 26 de ani de cand am scapat de comunism. Cand am pus umarul la asta sau doar ne-am bucurat ca s-a produs, fiecare dupa caz, visam la o societate aşa cum auzisem -doar foarte puţini şi vazand- sau cum ne inchipuiam, pur şi simplu, ca e in Germania, in Franţa, in Austria sau mai departe, in SUA, Canada etc. Visam la libertate totala -in cazul meu: inainte de orice!-, la prevalenţa in tot şi-n toate a criteriilor de merit, la omniprezenţa generatoarei progresului, competiţia şi, asociat, la egalitatea de şansa şi de tratament ca valoare fundamentala, la prosperitate, ca o consecinţa fireasca a meritelor dovedite, la buna randuiala, instituita prin domnia legii, la securitate personala şi a bunurilor şi la cate şi mai cate. Intr-un cuvant, visam la capitalism şi nu foloseam epitete. Pas cu pas, insa, am vazut ca prea puţine dintre lucrurile enumerate se regasesc in societatea noastra.
1. Libertate? Da, avem, ea e cel mai mare caştig şi avem a o pune in valoare nu numai bucurandu-ne de ea in sine, ci şi conştientizand şi materializand faptul ca unde exista libertate, sunt deschise mai apoi şansele spre orice altceva.
2. Prevalenţa in tot şi-n toate a criteriilor de merit? Sa fim serioşi!
3. Omniprezenţa generatoarei progresului, competiţia? Da, competiţia e omniprezenta, dar de cele mai multe ori, e vorba de competiţie in neruşinare, in lipsa de scrupule, in şmecherie, in hoţie!
4. Egalitatea de şansa şi de tratament? Unde?! De unde?!
5. Prosperitatea ca o consecinţa fireasca a meritelor dovedite? Ei, mai rar cu prosperitatea şi şi mai rar cu prosperitatea ca o consecinţa a meritelor; mai degraba consecinţa a neruşinarii, lipsei de scrupule, şmecheriei, hoţiei!!!
6. Buna randuiala, instituita prin domnia legii? Unde???
7. Securitate personala şi a bunurilor? Pai am vazut cu ocazia tragediei cumplite din Bucureşti, despre ce securitate putem vorbi! Cum sa ai securitate intr-o societate in care legea nu e lege -caci de aici pleaca toate!-, intr-o societate in care nesimţiţii, tupeiştii, oamenii lipsiţi de scrupule, şarlatanii, hoţii, zburda?! Au murit arşi 32 de oameni, e de aşteptat, din pacate, sa mai moara şi alţii, o mulţime vor ramane traumatizaţi pe viaţa, fizic şi/sau psihic, familiile şi apropiaţii lor vor ramane veşnic in durere, oricata compasiune şi solidaritate le-am arata noi -şi, slava Domnului, macar la acest capitol am stat bine- şi toate astea pentru ce? Pentru ca nişte nemernici sa se imbogaţeasca sau sa-şi sporeasca bogaţia, respectiv sa poata poza in mari oameni de afaceri?! Dar, dincolo de ei: ce conştiinţa au avut cei ce au proiectat un local ca acel club?! Dar experţii verificatori?! Dar cei ce au dat avizele cerute de lege -ISU etc.-?! Dar cei ce iau salarii din bani publici pentru a face controale sub funcţionare?!
Aceşti tineri, aceşti semeni, indiferent de varsta, şi-au pierdut, nevinovaţi, viaţa, asta face deja parte din tragicul bilanţ şi nimeni nu le-o poate da inapoi, oricate gesturi –admirabile- de omenie am face. Pe langa astfel de gesturi, avem, la acest ceas trist, obligaţia sa fim fermi, sa facem ca astfel de nenorociri sa nu mai fie cu putinţa! Din pacate, inca o data a fost nevoie sa se piarda vieţi omeneşti pentru ca noi sa vedem cat de grave sunt lucrurile in jurul nostru! Daca am vazut, haideţi, atunci, sa ieşim din pasivitate şi fiecare la locul nostru sa ne-aducem aportul la construirea unui mai bine decat ce am ajuns sa avem!
Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace pe cei trecuţi dintre noi, sa-i ajute sa se insanatoşeasca pe cei raniţi şi sa le dea putere celor apropiaţi sa treaca peste cumplita durere!”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.