Debitul de apa din Timisoara, de 12 ori mai mare decat cel obisnuit FOTO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.08.2016 12:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La staţia de epurare din Timişoara s-au inregistrat, din nou, debite record in urma ploii deosebit de puternice de marţi dimineaţa, 2 august. Intre orele 8 şi 10:30 dimineaţa, din canalizarea Timişoarei au intrat in staţia de epurare peste 25.000 l/s de apa uzata. Debitul vehiculat de pompele de apa pluviala a fost de 22.450 l/s, iar linia tehnologica a preluat 3.000 l/s de apa uzata.
 
In decurs de o luna, este a doua situaţie excepţionala inregistrata la staţia de epurare. Debitul de apa menţionat reprezinta de circa 12 ori mai mult decat cel preluat in mod obişnuit de staţie şi dublul debitului Begai.
 
Aquatim a dublat personalul din dispecerat şi de la intervenţii, mobilizand echipele de la mentenanţa apa pentru canalizare. Douazeci de echipe ale Aquatim au plecat pe teren pentru rezolvarea situaţiilor semnalate de cetaţeni, la dispeceratul societaţii. Se lucreaza cu pompe de epuisment şi utilaje specializate la degajarea canalizarii infundate şi la evacuarea apei, unde este nevoie.
 
La pasajele rutiere din Timişoara apa de ploaie este deversata in colectoarele magistrale, canale de capacitate mare, avand diametre intre 2 şi 3 m. Pasajele Jiul şi Popa Şapca sunt prevazute cu pompe (deverseaza in colectoarele de pe Bv. Republicii şi str. Demetriade), iar cele de pe strazile Brediceanu şi Gh. Lazar deverseaza gravitaţional (in colectorul de pe str. Circumvalaţiunii). Inundarea pasajelor la averse deosebit de puternice se produce atunci cand este depaşita capacitatea de preluare, inmagazinare şi transport a canalizarii. Ca orice sistem de canalizare, nici cel din Timişoara nu poate face faţa unor debite excepţionale de apa de ploaie, cand este depaşita capacitatea sa proiectata.
 
Canalizarea Timişoarei, in lungime de peste 560 km, functioneaza gravitational si colecteaza apele uzate menajere si cele din precipitaţii, pe care le transporta la statia de epurare. Proiectarea canalizarii se face in funcţie de consumul de apa casnic şi industrial şi suprafeţele de preluare a apelor meteorice. Acestea dicteaza diametrul tuburilor de canalizare, atat al colectoarelor magistrale, cat şi al canalelor secundare. In cazul averselor puternice, capacitaţile de preluare proiectate pot fi depaşite, pentru scurt timp. Funcţionare reţelei este impiedicata şi din cauza deşeurilor voluminoase aruncate la canal.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.