Depistare precoce a cancerului de prostata

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.09.2014 13:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Clinica de Urologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara organizeaza in perioada 8-12 Septembrie 2014 o actiune de informare a populatiei asupra cancerului de prostata si de depistare precoce a acestei boli.
Actiunea va consta in consultatii clinice si ecografice, dupa efectuarea prealabila a unei analize PSA si se adreseaza barbatilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani.
Costul analizei va fi acoperit de organizatori, pe baza unor vouchere distribuite prin medicii de familie.
Consultatia se va efectua in Cabinetul de Urologie al Policlinicii Spitalului Clinic Judetean de Urgenţa Timişoara, fara bilet de trimitere, dupa o programare telefonica si va fi gratuita.

Cancerul de prostata reprezinta o problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa forma de cancer in urologie si a doua localizare la barbati, dupa cancerul pulmonar.
Boala apare de regula dupa 50 de ani, iar frecventa ei creste cu varsta.
Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute, dar se ştie ca sunt legate de factori genetici, metabolici, hormonali si de stilul de viata.
Riscul este mai mare pentru cei ce au avut in familie rude de sange care au suferit de aceasta boala.
In stadiile incipiente, boala este asimptomatica.
Nedepistata la timp, boala evolueaza, tumora se dezvolta local, invadeaza organele din jur, apoi se raspandeste in organism, metastazeaza.

Cancerul nu este o boala incurabila, iar pentru cel de prostata exista mai multe terapii eficiente, care pot duce la vindecare.
Ca si in cazul altor forme si localizari ale bolii neoplazice, depistarea precoce, in primele stadii de evolutie a bolii, este cea mai favorabila situatie in care aceste resurse terapeutice pot fi aplicate.
In consecinta, pentru a fi vindecat, cancerul trebuie depistat inainte de se manifesta clinic, in fazele cat mai precoce.
Aceasta presupune o atitudine proactiva din partea tuturor barbatilor, constientizarea riscului de a face boala si cautarea ei, in mod activ, in special la cei cu un grad crescut de risc.

Diagnosticul initial al cancerului de prostata se bazeaza pe examene de laborator, clinice si imagistice:
# Efectuarea PSA (antigen prostatic specific), o analiza de sange sensibila, care nu pune un diagnostic de certitudine, dar poate ridica suspiciunea prezentei bolii;
# Examenul clinic, bazat pe tuseul rectal, care permite palparea suprafetei prostatei si sesizarea unor modificari de consistenta sugestive pentru cancer;
# Examenul ecografic, care poate surprinde zone suspecte in interiorul organului.
Daca oricare din investigaţiile de mai sus ridica suspiciuni, se trece la efectuarea unor biopsii tintite, ghidate ecografic si la examinarea acestora de catre medicul anatomopatolog.
Diagnosticul anatomopatologic este, de altfel, singurul diagnostic de certitudine.

Pacientul diagnosticat cu cancer de prostata este supus unei terapii adecvate stadiului in care a fost descoperita boala.
Pentru cei depistati in stadii precoce terapia are scopul de a vindeca boala.
In stadiile avansate vindecarea nu mai este posibila, se poate insa incetini, sau opri evolutia bolii pentru perioade variabile de timp.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.