Despre cum se pot salva vieti, dar nu se vrea

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.11.2011 18:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Asociatia Beneficiarilor de Transplant din partea de Vest implineste un an de la infiintare, ocazie cu care joi, 24 noiembrie, de la ora 11, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, prin intermediul preşedintelui Gheorghe Berinde,a provocat în biroul directorului medical o intalnire cu presa, alături de directorul medical al spitalului - Radu Prejbeanu, dar şi de şeful de la Clinica ATI, Dorel Săndesc. 

Ca o scurtă statistică, trebuie spus că la Spitalul Judeţean, de-a lungul anului 2011, au fost realizate 19 prelevari de organe, cu 4 mai mult decat in 2010.
Promisiunea medicilor şi, probabil, şi un pariu cu meseria pe care şi-au ales-o, este ca în cel mai scurt timp, poate chiar din 2012, să poată fi realizat din nou transplant renal la Timisoara, după cum a mărturisit Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI.
Pe de altă parte, lumea medicală timişoreană îşi doreşte ca în viitorul apropiat în oraşul de pe Bega să se poată face şi transplanturi cardiace, mai ales că nu de profesionişti se duce lipsă, ci doar de infrastructura şi ... aprobările de rigoare.
Tot legat de transplant, dar ca un fapt colateral de întâlnire, la un moment dat s-a discutat despre neputinţa sistemului sanitar românesc de a folosi toate organele care s-ar fi putut preleva la Timişoara, mai exact inima, şi asta pentru că la Târgu-Mureş au avut loc nişte modernizări, iar de trimis spre clinicile din străinătate nu pot fi trimise, pentru că este nevoie de aprobare de la Bucureşti, aprobare care în prezent este imposibil de obţinut datorită, evident, unor scandaluri mai mult sau mai puţin de culise.
Morala este că se pot salva vieţi, există resurse profesionale şi umane să se facă, numai că harababura, lipsa de respect şi de responsabilitate înlătură această posibilitate.

Cam aşa politica se transformă de la vorbe goale la neglijenţă criminală. Sau e prea dur spus?

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.