DEZASTRU. FURTUNA a UCIS 4 OAMENI in judetul TIMIS!... Alte 26 de PERSOANE RANITE. Si e doar un PRIM BILANT!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.09.2017 20:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In urma fenomenelor meteorologice periculoase petrecute pe raza judeţului Timiş in ultimele ore, pana la ora 18.30, ISU Timiş a inregistrat 45 de copaci cazuţi, 11 acoperişuri afectate de vant, 4 persoane decedate, respectiv 2 in Timişoara si 2 in Buzias si 26 de persoane ranite.

A fost activata grupa operativa si suplinite forţele.

In acest moment, peste 140 de pompieri intervin.
Avand in vedere avertizarile de cod galben şi cod portocaliu de vijelii şi vant puternic, ISU Timiş recomanda cetaţenilor din judeţ, ca pe timpul manifestarii fenomenelor sa se adaposteasca in locuinţe sau alte spaţii care le asigura protecţia şi sa deconecteze aparatura casnica.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vantul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanţa faţa de copaci sau stalpi de electricitate.

ACTUALIZARE. 17 septembrie 2017.18.30

Din cauza rafalelor puternice de vant, care au atins aproape 100 de km pe ora, firele de inalta tensiune din staţia Timişoara Nord au fost rupte. La aceasta ora se inregistreaza pene de curent in staţia CF Timişoara şi pe intervalele de staţii Timişoara Nord – Ronat Triaj şi Ghioroc – Paulis.

Echipele de intervenţie s-au deplasat pe teren pentru constatarea pagubelor, identificarea zonelor unde s-au produs deranjamente - linie CF şi linie de contact - şi stabilirea intervalelor de staţii unde se va acţiona cu drezina pantograf.

In acest moment, 5 trenuri de calatori - IR 72, R 9575, R 2606, R 2028 si R 2186 - staţioneaza, pana la redeschiderea circulaţiei, in garile adiacente staţiei Timişoara Nord.

ACTUALIZARE. ora 18:40

Yotal raniţi 48 (42 adulţi şi 6 copii dintre care unul grav). 53 de copaci si stalpi cazuţi.
Au fost alarmate in totalitate subunitaţile din Timişoara, Lugoj, Deta si Buzias, peste 150 de pompieri intervin in acest moment.
De asemenea, la sediul inspectoratului, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere si Coordonare a Intervenţiilor cu reprezentanţi din ISU, IPJ, Jandarmeria, Poliţia de Frontiera si Primaria.

ACTUALIZARE. Ora 19.00

TVR: Şase oameni, doi din Timişoara, doi din Buziaş, unul din Arad şi unul din Deva au murit şi 48 au fost raniţi. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Banat, sunt 6 copii raniţi. Doi sunt in stare grava şi sunt intubaţi.

ACTUALIZARE. Ora 19.00

Aquatim: Din cauza furtunii puternice, alimentarea cu apa din mai multe localitati din judetul Timis a fost intrerupta ca urmare a lipsei curentului electric la statiile de tratare si pompare a apei. Echipele de interventie ale furnizorului de energie electrica vor lucra pentru remedierea avariilor, insa, nu putem estima ora la care se va relua alimentarea cu apa. 
Ne cerem scuze pentru acest inconvenient si va asiguram ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a rezolva problemele.

ACTUALIZARE. Bilanţul efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, la ora 20:30

In total, 436 de solicitari, dintre care, in Timişoara: 92 acoperişuri afectate de vant, 204 copaci si 16 stalpi cazuţi, 23 cabluri cazute, 8 ţevi de gaz avariate, deblocarea a 5 cai de acces si 30 de autovehicule avariate.
In Lugoj: 7 acoperişuri avariate, 15 copaci cazuţi, 10 cabluri si 6 autovehicule avariate.
In restul judeţului: 6 acoperişuri avariate si 14 copaci cazuţi.
In acest moment, in teren intervin forţele ISU, SVSU, Primarii, Enel, Eon, Drumuri municipale, Poliţia, SAJ, Jandarmeria si Poliţia Locala.
Din pacate, bilanţul victimelor a crescut la 49 de raniţi (dintre care 7 copii) si 5 persoane decedate (respectiv 2 in Timişoara si 3 in Buzias).

ACTUALIZARE. 18 septembrie. ora 4.00

La nivelul judeţului Timiş, s-au inregistrat 5 persoane decedate şi 49 de persoane ranite.

152 de persoane au fost blocate in trenuri şi autovehicule.

ISU Timiş a intervenit la un numar de 93 de locuinţe şi s-au indepartat 176 de copaci cazuţi. 

Vezi Raportul integral al ISU Timiş la Galeria Foto

ACTUALIZARE. 18 septembrie. Ora 10.00. IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania: Bilanţ al furtunilor din ultimele 24 de ore

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acţionat in sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele in care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.
In ultimele 24 de ore, Administraţia Naţionala de Meteorologie, a emis 38 avertizari/atenţionari pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunţau frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce local vor depaşi la rafala viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecator vor lua aspect de vijelie, cantitaţi de apa de 25-35 l/mp. Toate informarile privind producerea fenomenelor au fost transmise catre autoritaţile locale, in vederea dispunerii masurilor preventive şi operative care se impun.
In urma furtunilor de scurta durata, dar de intensitate semnificativa, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localitaţi din 15 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Nasaud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Suceava, Salaj şi Timiş).
Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doboraţi de vantul puternic, s-au inregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5), iar 137 de persoane au fost ranite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49). Cele mai multe dintre persoanele ranite s-au deplasat la unitaţile spitaliceşti cu mijloace proprii, dupa ce au fost lovite pe timpul furtunii.
De asemenea, la nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doboraţi de vant peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.
Pompierii militari, sprijiniţi de celelalte structuri ale MAI şi de comitetele locale pentru situaţii de urgenţa au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condiţiile meteo nefavorabile.
Circulaţia rutiera a fost afectata temporar din cauza copacilor cazuţi pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naţionale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) şi 6 drumuri judeţene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).
Circulaţia feroviara a fost afectata pe un numar de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferata Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi.
Ca masura de siguranţa, in urma efectelor produse la nivelul cladirilor, s-a luat masura suspendarii cursurilor in data de 18 septembrie a.c. in 42 unitati şcolare din judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22).
Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica sunt afectate 568 de localitaţi din 13 judeţe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acţioneaza in teren pentru remedierea situaţiei.
In acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Draganului, judeţul Cluj, din cauza copacilor cazuţi pe carosabil. Se acţioneaza pentru remedierea situaţiei cu echipaje de la Drumurile Judeţene, ISU Cluj, SVSU şi Salvamont. Nu sunt semnalate urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
Inspectorul general al IGSU, impreuna cu ministrul afacerilor interne, au ajuns in aceasta dimineaţa in judeţul Timiş, zona in care vremea nefavorabila a produs efecte considerabile.
La aceasta ora nu mai sunt in vigoare avertizari meteorologice de vijelii sau intensificari ale vantului, insa reamintim populaţiei ca pe timpul manifestarii fenomenelor periculoase sa ramana in locuinţe sau alte spaţii inchise care le pot asigura protecţia. De asemenea, recomandam parcarea autoturismelor in zone ferite, la distanţa faţa de copaci sau stalpi de electricitate.

 ACTUALIZARE. In urma fenomenelor meteorologice, manifestate prin vant cu viteze de peste 100 km/h, ploi abundente etc., pe raza D.R.D.P. Timisoara s-au semnalat numeroase daune. Pe drumurile naţionale au fost distruşi, in total, circa 730 de stalpi şi table indicatoare, iar pe autostrada A1, au fost deteriorate circa 3.700 de panouri antiorbire şi aproximativ 380 de stalpi de indicator, stalpi de iluminat, indicatoare de restricţii şi indicatoare de informare.
Pe drumurile naţionale aflate in administrarea D.R.D.P. Timişoara s-au semnalat urmatoarele daune:
-         SDN Timişoara – circa 240 de stalpi indicatori distruşi şi 90 de table indicatoare deteriorate;
-         SDN Arad – peste 100 de stalpi şi peste 90 de table;
-         SDN Caransebeş – 60 de stalpi şi peste 100 de table;
-         SDN Deva – 20 de stalpi şi 16 table;
-         SDN Orşova – nu s-au inregistrat pagube.
Toate Secţiile de Drumuri Naţionale au fost mobilizate, in cursul dupa-amiezei de duminica, 17.09., pentru a indeparta copacii cazuţi şi crengile de pe carosabil. In total, pe raza SDN Timişoara au fost doboraţi 60 de arbori, pe raza SDN Deva şi SDN Arad, cate 35 de arbori/SDN, iar pe raza SDN Caransebeş au fost doboraţi de vijelie 15 copaci.
Drumurile naţionale au fost deschise in totalitate in cursul serii de duminica. In perioada imediat urmatoare, lucratorii de la Districtele D.R.D.P. Timişoara acţioneaza pentru remedierea daunelor.

Inspectoratul Şcolar al judeţului Timiş, situaţia şcolilor:

Absenţa apei potabile:
1.    Timişoara: 2  unitaţi:  Arte Plastice; Economic
2.    Rural: 39 unitaţi:   Brestovaţ, Bucovaţ, Ghizela, Remetea Mare, Jebel, Liebling, Padureni, Şag, Belinţ, Sacoşu Turcesc, Tormac; Gavojdia, Ştiuca, V.V. Delamarina, Banloc, Giera, Livezile, Margina, Tomeşti, Maşloc+ Alioş+Remetea Mica,  Charlotenburg, Pişchia, Fibiş, Parţa, Checea (şcoala şi gradiniţa), Chevereş, Darova, Racoviţa, Denta, Domino Servite, Orţişoara + Calacea+Seceani, Cenei, Iohanisfeld, Uivar
3.    Urbanul mic: 5 unitaţi Paunescu Recaş, Şc. 12 Lugoj, Palatul copiilor Buziaş, Liceul Teoretic Buziaş, Liceul Teoretic Gataia
Total: 46  unitaţi
Fara curent electric:
1.    Timişoara: 5 unitaţi:  Arte Plastice, Economic, Gradiniţa Copiilor Fericiţi, Electrotimiş, Obradovici,
2.    Rural:46  unitaţi:   Brestovaţ, Bucovaţ, Ghizela, Izvin, Remetea Mare, Jebel, Liebling, Padureni, Şag, Belinţ, Niţchidorf, Sacoşu Turcesc, Tormac, Comloşu Mare (parţial), Gavojdia, Ştiuca, V.V. Delamarina, Banloc, Giera, Livezile, Dumbrava, Lenauheim, Curtea, Margina, Pietroasa, Tomeşti, Maşloc+Alioş+Remetea Mica, Charlotenburg, Pişchia, Fibiş, Parţa, Dudeştii Noi ( parţial), Checea (gradiniţa), Chevereş, Darova, Racoviţa, Denta, Moraviţa, Domino Servite, Orţişoara+ Calacea+Seceani, Barna, Cenei, Iohanisfeld, Uivar, Sanmihaiu Roman
3.    Urbanul mic: 6 unitaţi: Paunescu Recaş, Şc. 12 Lugoj, Palatul copiilor Buziaş, Şcoala Gimnaziala Jimbolia, Liceul Teoretic Buziaş, Liceul Teoretic Gataia
Total: 57  unitaţi
Suspendare cursuri:
1.    Timişoara:5 unitaţi:  Arte Plastice, Colegiul Economic, Coanda, CTV, Obradovici,
2.    Rural: 15 unitaţi: Remetea Mare, Jebel, Liebling, Giera, Beregsau Mare ( şcoala şi gradiniţa), Parţa, Checea, Chevereşu Mare, Voiteg, Denta; Maşloc, Charlotenburg, GPP Ghiroda, Gradiniţa Domino Servite, Iohanisfeld
3.    Urbanul mic: 2 unitaţi: Palatul copiilor Buziaş, Liceul Teoretic Buziaş ( cladirea liceului),

Total unitaţi in care suspendam cursurile: 23
Nu pot fi contactaţi: Secaş, Şcoala Speciala Buziaş.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.