Dezbatere publica la Timisoara despre centrala nucleara din Ungaria

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.09.2015 11:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Agentia pentru Protectia Mediului Timis anunta publicul interesat despre desfasurarea dezbaterii publice, organizata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a documentatiei de evaluare a impactului asupra mediului (documentatia EIA) elaborata pentru proiectul ungar „Infiintarea noilor blocuri de centrala atomoelectrica la centrala de la Paks Ungaria", ce va avea loc in municipiul Timisoara, judetul Timis, in data de 29 septembrie 2015, in Sala Multifunctionala a Consiliului Judetean Timis din B-dul. Revolutiei 1989 nr.17, la ora 11.

Centrala nucleara Paks se afla la 100 km sud de Budapesta şi aproximativ 200 km de Timişoara.
Cele patru reactoare de la centrala nucleara Paks au fost puse in funcţiune intre anii 1982 şi 1987, capacitatea instalata a centralei fiind in prezent de 2 000 MW.
Perioada de funcţionare a reactoarelor a fost proiectata ca fiind de 30 ani; este planificata insa extinderea licenţei de operare pentru toate cele patru reactoare cu 20 de ani (pana in 2032-2037).
Pe platforma centralei Paks este planificata construcţia a inca doua reactoare ruseşti de cate 1200 MW putere instalata.
In iunie 2014, Parlamentul Ungariei a aprobat un imprumut de 10 miliarde de euro din partea Rusiei pentru finanţarea proiectului.

Greenpeace considera ca studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de construire a doua reactoare nucleare la centrala Paks din Ungaria are o serie de deficienţe şi nu reprezinta o baza suficienta de evaluare pentru obţinerea autorizaţiei de mediu:
# Studiul de impact nu analizeaza detaliat riscul şi impactul accidentelor majore dincolo de baza de proiect (precum cele cauzate de seisme, inundaţii, terorism, sabotaj, razboi etc.);
# Capitolele cu privire la managementul deşeurilor radioactive şi dezafectarea centralei nu furnizeaza datele şi garanţiile cu privire la localizarea şi procesul de depozitare finala a deşeurilor şi asigurarea fondurilor pentru aceste activitaţi. De asemenea, nu a fost prezentat impactul asupra mediului asociat gestionarii deşeurilor radioactive;
# Studiul de impact nu prezinta detalii şi calcule cu privire la fezabilitatea economica şi finanţarea proiectului sau pentru alternative ale acestuia, in condiţiile in care aspectele financiare au o legatura directa cu analiza impactului asupra mediului (in special pentru fundamentarea alegerii acestui tip de capacitate de producţie in detrimentul alternativelor).

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Studiu privind impactul asupra mediului
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 7.98 Mb
Descarca Studiu privind_impactul_transfrontalier Paks
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 2.52 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.